nieuws

Proefdieronderzoek: Calorierestrictie verkleint uitzaaiingskansen bij borstkanker

Algemeen

Proefdieronderzoek: Calorierestrictie verkleint uitzaaiingskansen bij borstkanker

Een dieet met een calorierestrictie van 30 procent kan mogelijk bijdragen aan een langere levensverwachting en minder uitzaaiingen bij patiënten met derdegraads borstkanker zonder hormoonreceptoren. Althans dat  blijkt uit onderzoek bij muizen dat is uitgevoerd door onderzoekers van Thomas Jefferson University.

De regulatie van bepaalde genen in de cellen verminderde het meest wanneer muizen met de borstkanker werden bestraald en een caloriebeperkt dieet volgden. Als reactie op de verminderde genenregulatie steeg de aanmaak van bepaalde eiwitsoorten in het extracellulair borstweefsel, waarmee de kans op uitzaaiingen afnam omdat het weefsel rondom de tumoren versterkt wordt.

 

Verschillende behandelgroepen

 

Binnen het onderzoek werden 40 muizen ingedeeld binnen vier verschillende behandelgroepen. Een controlegroep waarin de muizen zoveel mochten eten als gewenst, een muizengroep die behandeld werd door bestraling van de tumor, een muizengroep met een caloriebeperkt dieet (-30%) en een muizengroep die zowel werd bestraald als het caloriebeperkt dieet volgde. Voedselinname werd bepaald door 2 tot 3 keer per week de hoeveelheid eten te wegen. Waarna over het gegeten gemiddelde een restrictie van 30% werd doorgevoerd bij de caloriebeperkte muizengroep.

 

Effect op mensen

 

Om de effectiviteit van een caloriebeperkt dieet in combinatie met bestraling op de borstkankerprognose verder te testen, worden momenteel mensen verzameld voor het CaReFOR vervolgonderzoek (Calorie Restriction for Oncology Research). Binnen dit onderzoek naar borstkanker staan bestralingsbehandeling en voedingskundige begeleiding centraal.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nieuwe website over voeding en kanker

Figuur heeft geen invloed op borstkankerrisico

Reageer op dit artikel