nieuws

RIVM: Overdosering supplementen op lange termijn mogelijk schadelijk

Algemeen

RIVM: Overdosering supplementen op lange termijn mogelijk schadelijk

Er zijn voedingssupplementen waarvan de doseringen van bepaalde stoffen hoger liggen dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat waarschuwt voor schade op lange termijn bij overdosering.

Uit het onderzoek komt naar voren dat met name supplementen voor ouderen teveel te veel voedingsstoffen kunnen bevatten. Het gaat hierbij om stoffen waarvoor geen bovengrens is vastgesteld zoals  B-vitamines, vitamine C en ijzer. Omdat er geen bovengrens is opgesteld voor deze stoffen is er geen duidelijkheid over de veiligheid van dosering. RIVM waarschuwt daarom voor mogelijke schade op de lange termijn bij overdosering van deze stoffen.

Algemene supplementen

 

Het RIVM keek ook naar voedingssupplementen die niet specifiek voor ouderen bedoeld zijn. Uit de resultaten blijkt dat de aanvaardbare bovengrens in bepaalde supplementen wordt overschreden. Er werden te hoge gehaltes aan de vitaminen foliumzuur, B6, D en E, en de mineralen zink en selenium gevonden. Het is niet uitgesloten dat een te hoge inname van de vitaminen B6 en E op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. Te hoge doseringen van vitamine B6 kan neurologische klachten veroorzaken, het gebruik van te veel vitamine E kan leiden tot bloedstollingen.

 

Voeding Nu basics Vitaminen en Mineralen

 

Op de Voeding Nu bijeenkomst Vitaminen en Mineralen op 12 juni  wordt ook aandacht besteed aan de veiligheid van supplementen. Een van de hoofdvragen die op de bijeenkomst beantwoord zal worden is ‘Zijn extra micronutriënten in de voeding gezonder of zijn er juist argumenten die tegen pleiten vanwege de veiligheid?’. Ook wordt er aandacht besteed aan de stand van zaken rondom vitamine D, en worden er enkele afvalsupplementen besproken.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Nachtelijk toedienen van eiwit aan ouderen verbetert spieropbouw

Reageer op dit artikel