nieuws

Slechte voeding voor zwangerschap geeft vergrote kans op vroeggeboorte

Algemeen

Slechte voeding voor zwangerschap geeft vergrote kans op vroeggeboorte

Een slecht voedingspatroon voorafgaand aan de zwangerschap geeft tot 50 procent meer kans op een vroeggeboren kindje, zo blijkt uit een onderzoek door Adelaide University.

Vrouwen die voor de zwangerschap een eiwit- en fruitrijk voedingspatroon met kip, mager vlees, vis, groente, granen en fruit eten, verkleinen de kans op een vroeggeboren kind. Een eetpatroon rijk aan vet, suiker en afhaalmaaltijden heeft daarentegen een negatief effect op de zwangerschapsduur met een vroegtijdige geboorte, kleinere lichaamslengte en kortere draagtijd.

Australië

Binnen het onderzoek is voortijdig het eetpatroon van ruim 300 Australische vrouwen met een zwangerschapswens onder de loep genomen. Eetpatronen werden afgeleid met behulp van  factorenanalyse. Gegevens over de baby zijn direct na de geboorte verzameld. Het geboortegewicht werd omgerekend in percentages om zo een schatting te kunnen maken van draagtijd en mogelijke vroeggeboorte ( <37 weken). Drie soorten voedingspatronen konden onderscheiden worden: fruit/ eiwitrijk dieet, suiker en vetrijk dieet met veel afhaalmaaltijden en een vegetarisch dieet.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Lees verder op Voeding Nu online:
Gezond eetpatroon tijdens zwangerschap tegen vroeggeboorte

Reageer op dit artikel