nieuws

Bariatrische chirurgie van invloed op werking hersenen

Algemeen

Bariatrische chirurgie van invloed op werking hersenen

De manier van afvallen heeft invloed op de reactie van de hersenen bij blootstelling aan foto’s van voedsel, zo blijkt uit hersenonderzoek door de University of Kansas School of Medicine.

Onderzoekers ondervonden dat mensen na een bariatrische operatie minder gevoelig waren voor beelden van voedsel dan mensen die op eigen kracht waren afgevallen. De groep mensen die zonder hulp van een operatie waren afgevallen reageerden heftiger op beelden van voedsel. De reacties werden gemeten in de mediale prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van emoties en evalueren van gevoelens.

Hersenscans

Aan het onderzoek deden  31 proefpersonen mee; 15 deelnemers ondergingen een bariatrische operatie en 16 van hen verloren gewicht met een dieet. BMI, gewichtsverlies, leeftijd en opleiding waren in beide groepen gelijk. Voorafgaand aan het gewichtsverlies en daarna zijn hersenscans gemaakt van de deelnemers, terwijl hen beelden werden getoond van voedingsmiddelen zoals pizza.

Beperking

Onderzoekers denken dat de verminderde reactie in  de chirurgiegroep te wijten is aan de nadelige gevolgen van overvoeding die ontstaan na de operatie. Bij een te grote voedingsinname ontstaat een groot gevoel van onbehagen waardoor de associatie met voeding minder belonend en betekenisvol wordt.

Lees verder op Voeding Nu online:
Bariatrische chirurgie waarschijnlijk niet kostenverlagend
Binnenkort mogelijk injecties tegen overgewicht

Reageer op dit artikel