nieuws

‘BMI- methode mist overgewicht bij kinderen’

Algemeen

‘BMI- methode mist overgewicht bij kinderen’

Artsen die de BMI-meetmethode gebruiken om kinderen te classificeren als gezond, met overgewicht of als obees, missen een belangrijke groep kinderen van zo’n 25% die volgens BMI niet te dik zijn, maar wel een te hoog vetpercentage hebben. Dit blijkt uit een gepubliceerd onderzoek van The Mayo Clinic.

In eerdere studies werd al gesproken van ‘normaal gewicht obesitas’. Een situatie waarbij een volwassene wel een normale BMI heeft, maar een hoog percentage lichaamsvet. Een te hoog percentage lichaamsvet kan leiden tot aan obesitas gerelateerde aandoeningen als pre-diabetes, metabool syndroom en hart- en vaatziekten.

Huidplooimeting

De onderzoekers vergeleken via een meta-analyse 37 onderzoeken met een totaal aan 53.521 jonge patiënten in de leeftijd 4 tot 18 jaar. De BMI-meetmethode als indicator voor overgewicht werd vergeleken met een aantal andere technieken waaronder huidplooimetingen en lichaamsscans om de hoeveelheid vet te kunnen meten.

De studie is gepubliceerd in tijdschrift Pediatric Obesity.

Lees verder op Voeding Nu online:

Stagnering overgewicht in Nederland
Kinderen van nu motorisch minder fit dan in 1980

Reageer op dit artikel