nieuws

Consumentenbond: ‘Fabrikanten voegen onnodige vitamines toe’

Algemeen

Consumentenbond: ‘Fabrikanten voegen onnodige vitamines toe’

Fabrikanten van levensmiddelen stoppen onnodige en overbodige vitamines in hun producten om zo gezondheidsclaims op de verpakking te kunnen zetten zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Van de circa 44.000 claims die fabrikanten ter beoordeling indienden bij de Europese Commissie, werden er in 2012 slechts 222 goedgekeurd. Met de vitaminetruc proberen fabrikanten alsnog hun producten gezond te laten klinken.

Marketingtruc

Het toevoegen van vitamines aan producten is een veelgebruikte methode om producten aan de man te brengen zo stelt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Om deze trucs tegen te gaan is de Consumentenbond daarom de campagne ‘Kletpraatjes’ gestart.

Onderbouwen

Fabrikanten die een gezondheidsclaim op hun levensmiddelen willen zetten, moeten dit kunnen onderbouwen met wetenschappelijk bewijs. Slechts van een aantal vitamines mag gezegd worden dat ze een bijdrage leveren aan het in stand houden van een normaal immuunsysteem.

Ook in het boek 77 fabels en feiten van Hans Kraak worden fabels over vitamines en onterechte gezondheidsclaims rond vitamines en mineralen ontkracht.

Lees verder op Voeding Nu online:
‘Nederlanders willen geen vitaminen uit pillen’

Reageer op dit artikel