nieuws

Diversey opent vernieuwd R&D lab

Algemeen

Diversey opent vernieuwd R&D lab

Diversey Care opende dinsdag hun vernieuwde en uitgebreide R&D-laboratorium. Daarmee is Utrecht wereldwijd het belangrijkste innovatiecentrum van Diversey Care voor het ontwikkelen van duurzame, geïntegreerde systemen voor de hygiëne- en schoonmaaksector.

Diversey Care beschikt sinds 1968 over een onderzoekslab in Utrecht. Het onderzoek richt zich daar vooral op hygiëne, voedselveiligheid, textielverzorging en infectiepreventie voor de zorg en horecasector. Onderzoeksgroepen uit Engeland en Zwitserland zijn gesloten en naar Utrecht overgebracht. Daar werken nu in totaal 300 mensen.

Van Nano tot geëncapsuleerde geuren

Tal van aansprekende voorbeelden van onderzoek werden tijdens de rondleiding door het lab getoond. Bijvoorbeeld het met behulp van nanotechnologie vocht en vuilafstotend maken van oppervlakken. “Het ultieme doel is dat we nog alleen met water hoeven schoon te maken”, aldus een onderzoeker.

Een vrij nieuwe ontwikkeling is het encapsuleren van geuren in bijvoorbeeld wasverzachters. “Deze overleven het gehele wasproces en komen pas vrij op het moment dat er kracht op de vezels wordt uitgeoefend, zoals bij het afdrogen met een handdoek of bij het in bed omdraaien op de lakens”, vertelde een onderzoeker.

Tweede industriële revolutie

“We staan voor de tweede industriële revolutie”, aldus Jerome Peribere, ceo van het Amerikaanse moederbedrijf Sealed Air. “Dat is interconnectiviteit; elke 18 maanden verdubbelt de kennis op dit gebied.” Sealed Air gaat klanten daarmee meer en meer op afstand ondersteunen. Bij een probleem, hoeft een medewerker zijn mobiel of tablet slechts voor het apparaat te houden, en de app geeft automatisch mogelijke oorzaken van de storing en suggesties hoe deze op te lossen. Lukt dat niet dan verschijnt een telefoonnummer waar de medewerker naar toe kan bellen.

Draadloos monitoren

Diversey Care werkt ook aan volledige monitoring van hun reinigingssystemen, van rijdende vloerreinigers tot zeepdispensers. Via draadloos internet wordt het ge- en verbruik geregistreerd en kan er bijvoorbeeld worden gewaarschuwd voor een lege dispenser of dat een middel of apparaat veel te weinig wordt gebruikt, waardoor mogelijk voedselveiligheidsproblemen kunnen ontstaan. Besloten kan dan worden om de medewerkers een e-learning module te laten volgen.

Alle resultaten worden verwerkt tot overzichten. De klant weet wat er gebeurt, kan het gebruik valideren, en heeft daarmee garanties voor hygiëne en voedselveiligheid. Maar hij kan bijvoorbeeld ook afdelingen of locaties met elkaar vergelijken en zo het optimale gebruik/reinigingsresultaat vast stellen, sturen op het aanvullen van de voorraad en indien gewenst deze automatisch bestellen.

Duurzaamheid

Diversey Care heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan, in de eigen organisatie, maar ook bij klanten. Ogenschijnlijk kleine ontwikkelingen hebben soms enorme impact. “Als je nagaat dat bij de katoenteelt 25% van de totale hoeveelheid pesticiden en 15% van de herbiciden wordt gebruikt, betekent het verdubbelen van de levensduur van katoenen producten een enorme besparing”.

Volgens de onderzoeker kan Diversey Care die levensduur enorm verlengen. “Via een uitgekiende combinatie van stoffen in wasmiddelen en het wasproces zelf. Bij grote klanten stellen wij en niet de fabrikant de wasprogramma’s vast”, klonk het veelzeggend. Daarmee nog eens onderstrepend hoeveel kennis er in Utrecht aanwezig is.

Reageer op dit artikel