nieuws

Gezond snackconcept ‘Steamit’ wint Bachelor’s Award

Algemeen

Gezond snackconcept ‘Steamit’ wint Bachelor’s Award

Studenten van de opleiding Food Design & Innovation van de HAS Hogeschool in Den Bosch sleepten met hun gezonde snackconcept ‘Steamit’ de Bachelor’s Award 2014 in de wacht.

Aan de competitie die het Voedingscentrum organiseerde, deden bijna alle foodgerelateerde opleidingen mee. De jury beoordeelde 37 inzendingen en bestaat uit vertegenwoordigers van de Levensmiddelenindustrie, retail, Consumentenbond, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Voedingscentrum.

Gestoomde wontonhapjes

Uiteindelijk nomineerden de juryleden drie inzendingen voor de Bachelor’s Award 2014. Drie studenten van HAS Hogeschool gingen uiteindelijk met de prijs aan de haal. Steamit werd als meest vernieuwend en compleet beoordeeld.

De studenten ontwierpen ‘steam-bits’, kleine gestoomde wontonhapjes met verschillende groente- en fruitvullingen en een topping. Ze dachten ook na hoe de hapjes te serveren (op een bordje gemaakt van suikerriet) en waar het te verkopen (het station).

Gezonde snack treinreizigers

De jury ziet het concept zo “voor zich” en ze menen dat het onderdeel kan uitmaken van de maaltijd. Treinreizigers kunnen gemakkelijk, duurzaam en gezond eten, en dat is precies wat het Voedingscentrum beoogt met de prijsvraag, stelt de jury in zijn rapport.

‘Ontwikkel een nieuw product of concept dat bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon’, zo luidde de opdracht aan de deelnemers. Het Voedingscentrum hoopt zo dat de toekomstige foodprofessionals een bijdrage leveren aan een gezond en verantwoord productaanbod.

Totaalconcept

“We wisten dat we een totaalconcept hadden en dat het Voedingscentrum dit waardeert”, reageert Ruben de Ruijter van het winnende team uit Den Bosch. “We hebben echt over alles nagedacht, van verpakking tot marketing.”

Het grootste obstakel was: hoe blijf je aan de ondergrens van zout en houd je toch een goede smaak. “Dat losten we op met ingrediënten met een sterke smaak. Zo werkten we met cacao en hadden we bijvoorbeeld Pangafilet met mosterd; dat haalt de smaak naar boven.”

De prijs per drie steambits is €2 en €0,75 voor iedere extra snack. Belangstellenden hebben zich tot op heden niet gemeld voor het concept. “Maar ze zijn welkom.”

Chibeans en Veggie Loaf

Studenten Voeding & Diëtetiek van de Groningse Hanze Hogeschool grepen met hun concept Chibeans net naast de hoofdprijs. Zij kwamen op het idee om chips van bruine bonen en maïszetmeel te maken. Brons ging naar de studie Voeding & Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam. De studenten bedachten Veggie Loaf, een stevig brood met seizoensgroenten.

Kikkererwten in koek

Het Voedingscentrum beloonde ook originaliteit. Studenten Voeding & Diëtetiek eveneens van de Groningse Hanze Hogeschool bedachten de vezelrijke, glutenvrije koekreep gemaakt van peulvruchten. De toepassing van kikkererwten in een koekachtig product vond de jury goed bedacht.

Reageer op dit artikel