nieuws

Gunstige invloed van bariatrische chirurgie op diabetes blijvend

Algemeen

Gunstige invloed van bariatrische chirurgie op diabetes blijvend

Afname van diabetes type 2 door bariatrische chirurgie lijkt ook op de lange termijn effectief, zo blijkt uit de eerste onderzoeksgegevens van een achttien jaar durend onderzoek van de University of Gothenburg.

Gedurende het onderzoek bleken deelnemers die bariatrische chirurgie hadden ondergaan in 30 procent van de gevallen diabetesvrij te zijn, terwijl dit bij de controlegroep slechts 7 procent bedroeg. Ook het aantal complicaties ten gevolge van diabetes was bij de chirurgiegroep tot wel de helft minder in vergelijking met de controlegroep.

 

Controlegroep

 

De studie startte in 1987, en deelnemers werden tot 2001 gerekruteerd. Patiënten werden getest op diabetes en aan diabetes gerelateerde complicaties. 2010 deelnemers ondergingen een bariatrische operatie waarvan er bij aanvang 232 diabetes hadden. De controlegroep bestond uit 2038 deelnemers en bevatte 260 deelnemers met diabetes.

 

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of the American Medical Association.

Lees verder op Voeding Nu online:
Bariatrische chirurgie van invloed op werking hersenen
Risico op voedingstekorten bij obese tieners

Reageer op dit artikel