nieuws

Koolzaadolie van invloed op cholesterol en bloedglucose bij diabetes

Algemeen

Koolzaadolie van invloed op cholesterol en bloedglucose bij diabetes

Koolzaadolie, en dan in het bijzonder canola olie, kan patiënten met diabetes type 2 helpen bij verlaging van bloedglucosewaarden en het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Dit blijkt uit onderzoek door St. Michael’s Hospital in Canada.

Uit het onderzoek naar de effecten van de olie bleek dat het gebruik van de olie de beste resultaten oplevert bij mensen van wie de HbA1C waarden het hoogst waren. Daarbij kan de verlaging van het LDL-cholesterol volgens hoofdonderzoeker Dr. Jenkins leiden tot een afname van zeven procent op de kans op hart- en vaatziekten.

Laag glycemisch dieet

Aan het onderzoek naar de effecten van koolzaadolie op diabetes deden 141 deelnemers mee. Ze werden opgesplitst in twee groepen.   De ene groep volgde een laag glycemisch dieet met  volkorenbrood en de andere groep een laag glycemisch dieet met brood gemaakt met koolzaadolie.

Canola

Canola olie is een samengestelde oliesoort gemaakt uit raapzaad, en geproduceerd aan de Canadese University of Manitoba in 1970. De olie bevat slechts zeven procent verzadigd vet.

De studie is gefinancierd door de Canola Council of Canada, Agriculture and Agri-Food Canada en wordt gepubliceerd in tijdschrift Diabetes Care.

Lees verder op Voeding Nu online:
Verwesterd eetpatroon van de Chinese bevolking vergroot kans op metabool syndroom’
UMC Maastricht start programma tegen diabetes

Reageer op dit artikel