nieuws

NIVEL: Helft mensen wil afvallen

Algemeen

NIVEL: Helft mensen wil afvallen

Ruim de helft van de mensen met overgewicht wil afvallen. De meesten willen dat zelf doen, slechts een klein gedeelte zoekt daarvoor (para)medische hulp. De andere helft is er nog niet aan toe wat aan zijn gewicht te doen.

Preventieprogramma’s zouden op deze verschillende behoeftes moeten inspelen, schrijven onderzoekers van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en de Vrije Universiteit Amsterdam in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Public Health.

 

Afvallen met hulp

Uit het onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht de diëtist het meest geschikt vinden om dieetadvies te geven, maar eigenlijk met name voor anderen. Een kleine groep is uiteindelijk van plan om onder begeleiding van een zorgverlener te gaan afvallen. Dit zijn voornamelijk mensen die hun gezondheid als slecht beoordelen. Ook zijn mensen met obesitas of overgewicht met daarbij meer kans op hart- en vaatziekten en bijkomende ziekten door bijvoorbeeld hoge bloeddruk, vaker van plan hulp van een zorgverlener in te schakelen dan mensen met alleen overgewicht.

Verkeerd beeld

Een grote groep mensen met overgewicht en obesitas is volgens de onderzoekers nog niet klaar om wat aan zijn gewicht te doen. Dit zijn voornamelijk lager opgeleiden, mensen die getrouwd zijn of die een verkeerd beeld hebben van hun eigen lichaamsgewicht en mensen met minder positieve opvattingen over diëtisten. Volgens Cindy Veenhof, programmaleider van NIVEL, ‘lijkt het erop dat een grote groep niet op de hoogte is van de gevolgen van hun overgewicht: ze vinden het niet erg om te zwaar te zijn, zijn tevreden met hun huidige gewicht of geloven dat ze helemaal niet te zwaar zijn. Zorgverleners kunnen een eerste stap zetten om ze wat aan hun gewicht te laten doen door de gezondheidsrisico’s van overgewicht en obesitas bespreekbaar te maken.’

 

Onderzoek

Voor het onderzoek is een vragenlijst uitgezet bij 1500 volwassenen van het Consumentenpanel Gezondheidszorg. Ruim de helft reageerde. De resultaten zijn gebaseerd op zelf gerapporteerde gegevens van mensen met overgewicht. Hiervoor zijn gegevens gebruikt van mensen met een Body Mass Index van boven de 25, risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes of gewrichtsaandoeningen. De helft heeft een verhoogde kans op gezondheidsproblemen door zijn gewicht.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Rivm: stagnering overgewicht in Nederland
Gewichtsverlies is gunstig voor de gezondheid

Reageer op dit artikel