nieuws

‘Productclaims kunnen consument vals gevoel van gezondheid geven’

Algemeen

‘Productclaims kunnen consument vals gevoel van gezondheid geven’

Aan gezondheid gerelateerde claims op producten zoals  rond antioxidanten, gluten en volkoren, kunnen misleidend zijn voor consumenten, zo constateren onderzoekers van de University of Houston.

Volgens de onderzoekers lijken de producten met claims gezonder dan ze werkelijk zijn. Zo worden er bijvoorbeeld claims als ‘bevat antioxidanten’ aan frisdranken toegevoegd, terwijl deze het drinken van frisdrank daardoor niet gezonder maken. Ook komt uit het onderzoek naar voren dat consumenten over het algemeen slecht zijn in het lezen van voedingswaardetabellen, en dat misleidende claims mogelijk een bijdrage leveren aan de groeiende obesitasepidemie in de Verenigde Staten. 

Afbeeldingen

Tijdens het onderzoek werd onder 318 deelnemers gekeken naar de link tussen de perceptie van voedselverpakkingen en een goede gezondheid. Met behulp van een online vragenlijst moesten deelnemers steeds kiezen tussen twee varianten van eenzelfde afbeelding, waarbij de ene een gezondheidsclaim bevatte en de andere blanco was. Vervolgens moesten de deelnemers aan de hand van voedingswaardentabellen steeds de gezondere uit twee producten kiezen.

Lees verder op Voeding Nu online:
Consumentenbond: ‘Veel onjuistheden in etikettering Superfoods’

Reageer op dit artikel