nieuws

Productnieuws: nieuw aardbeienras brengt variatie in het schap

Algemeen

Productnieuws:  nieuw aardbeienras brengt variatie in het schap

Een zoete aardbei waarop slagroom of suiker niet gemist hoeft te worden. Dat kenmerkt de nieuwe aardbeienvariëteit Sweet Eve. Vanaf maandag 30 juni zijn de aardbeien in Nederland verkrijgbaar, vooralsnog alleen via de schappen van Albert Heijn.

Sweet Eve werd ontwikkeld door de Engelsman Peter Vinson die vandaag tijdens de Nederlandse introductie aanwezig was op het aardbeienbedrijf van Rini Goossens uit Steenbergen, een van de drie Nederlandse telers. ‘In Engeland is deze aardbei al een paar jaar op de markt en is de waardering goed’, zegt Vinson, die al meer dan twintig jaar aardbeienrassen ontwikkeld. ‘Sweet Eve is een ras dat zich van veel andere aardbeien onderscheidt door zijn sterke aroma en de zoete smaak.’

Constante aanvoer

De Sweet Eve aardbeien worden op een  substraat in de buitenlucht geteeld. Hierdoor kunnen ze gedurende het Nederlandse seizoen langer en constanter worden aangeleverd dan de aardbeien van de volle grond. De aardbeienplanten worden beschermd door een gebogen net. ‘Hierdoor hebben mijn aardbeien minder te lijden van de weersomstandigheden. Als het een keer hagelt en stormt dan is vaak een deel van de oogst verloren, daar hebben wij geen last van’, licht teler Goossens toe.

Onderscheid in het schap

Met de introductie van de nieuwe aardbei willen de producenten meer onderscheid tussen aardbeien in de winkelschappen bewerkstelligen. Goossens: ‘In het groente- en fruitaanbod  zijn er nog niet veel mogelijkheden om producten te onderscheiden. Met Sweet Eve doen we dat wel door de verpakking en de marketing eromheen. Zo kan de consument voor een bepaalde aardbei kiezen en ziet hij dat er meerdere aardbeienrassen zijn.’

Winteraardbeien

Sweet Eve is het ervaringsproduct van aardbeienveredelaar Peter Vinson die jaarlijks handmatig 36.000 kruisingen tussen verschillende aardbeienrassen uitvoert. Momenteel werkt hij in Spanje aan nieuwe rassen die meer smaak en aroma krijgen en beter aansluiten op de smaakvoorkeur van consumenten in Noord-West Europa. ‘We zijn nog niet zo ver dat we de smaakkwaliteit al kunnen opwaarderen, maar er wordt aan gewerkt om de aardbeien die in de winter worden aangevoerd te verbeteren.’

 

Reageer op dit artikel