nieuws

Te veel licht in de slaapkamer vergroot de kans op obesitas

Algemeen

Te veel licht in de slaapkamer vergroot de kans op obesitas

Te veel licht tijdens de nachtrust door onvoldoende verduistering van de slaapkamer vergroot de kans op overgewicht. Dit blijkt uit een studie door onderzoekers van The Institute of Cancer research in Londen.

Zelfs na het afstellen van de uitkomsten op slaapduur, alcoholinname, lichamelijke beweging en roken, had te weinig slaap door te veel blootstelling aan licht, hogere BMI-waarden, middel-heup ratio, middel/lengte ratio en middelomtrek tot gevolg.

Obesitas

Onderzoekers verzamelden gegevens uit de Breakthrough study, een grootschalige studie van meer dan 113.000 Britse vrouwen die gedurende 40 jaar zijn gevolgd met als doel borstkankerrisicofactoren te onderzoeken. Omdat obesitas een risicofactor is voor borstkanker is ook deze factor uitgebreid onderzocht. De onderzoekers voerden metingen uit van het BMI, middel-heup ratio, middel/lengte ratio en middelomtrek van de deelnemers in verhouding tot de hoeveelheid licht in de slaapkamer.

Oorzaak

Ondanks de resultaten hebben de onderzoekers nog geen antwoord op de vraag waarom licht invloed heeft op het gewicht. Mogelijk verstoort licht de biologische klok van mensen. Licht heeft daarnaast invloed op stemming, fysieke kracht en het slaaphormoon melanine.

Lees verder op Voeding Nu online:
Verminderd slaappatroon van invloed op gewicht kinderen

Reageer op dit artikel