nieuws

Vroege introductie van groenten aan kinderen het meest effectief

Algemeen

Vroege introductie van groenten aan kinderen het meest effectief

Kinderen die vroeg kennismaken met het eten van groente, eten er meer van dan kinderen  die pas op latere leeftijd groente geïntroduceerd krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van University of Leeds.

Uit het onderzoek,  geleid door Marion Hetherington, blijkt dat jonge kinderen gemakkelijker over te halen zijn om groente te eten dan oudere kinderen. 40% van de jonge kinderen leerde groente te waarderen naarmate ze het vaker aangeboden kregen. Er  kwam naar voren dat hoe ouder de kinderen in de onderzoeksgroep waren, hoe lastiger ze over te halen waren nieuwe voedingsmiddelen te proberen. Kinderen moeten een groentesoort gemiddeld 5 tot 10 keer eten voordat ze aan de smaak zijn gewend. Het toevoegen van een zoete smaak aan groente bleek niet van invloed op de hoeveelheid groenten die door kinderen geconsumeerd werd.

Artisjokpuree

332 Franse, Britse en Deense baby’s en kinderen vormden de onderzoeksgroep van deze studie. Alle kinderen waren tussen de zes en 38 maanden oud en kregen 5 a 10  keer een artisjokpuree van 100 gram te eten. De puree werd aangeboden in drie verschillende varianten: normaal, gezoet met toegevoegd suiker of met toegevoegde calorieën ( door toevoeging van plantaardige olie).

Minst aangeboden

Onderzoekers hebben gekozen voor de artisjokpuree omdat uit ondervraging van de ouders bleek dat artisjok een van de minst aangeboden groentesoorten was.

Het onderzoek is gepubliceerd in tijdschrift Plos One.

Lees verder op Voeding Nu online:
Aanprijzen gezonde voeding werkt averrechts bij kinderen

Reageer op dit artikel