nieuws

EFSA verhoogt ADI kleurstof Zonnegeel (E110)

Algemeen

EFSA verhoogt ADI kleurstof Zonnegeel (E110)

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor de kleurstof E110 (Zonnegeel) een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld van 4mg per kilo lichaamsgewicht per dag. Geschat wordt dat de daadwerkelijke inname van deze stof door consumenten momenteel ruim onder deze grens ligt.

In 2009 heeft de EFSA de veiligheid van Zonnegeel opnieuw geëvalueerd. Toen werd een tijdelijke ADI van 1 mg per kilo lichaamsgewicht vastgesteld en verder onderzoek aangeraden. Vanwege nieuwe informatie die de EFSA onder ogen heeft gekregen is de limiet nu verhoogd.

 

Onderzoek naar Zonnegeel

Het Onderzoekspanel voor Voedseladditieven en toegevoegde Voedingsstoffen (ANS Panel) keek op verzoek van de Europese Commissie naar recente informatie over Zonnegeel. Het ANS Panel bekeek daartoe onder andere een 28-dagenstudie op ratten, uitgevoerd in 2012 door Product Safety Labs.

 

Ook evalueerde het ANS Panel een langetermijnstudie op muizen en ratten en deed het een literatuurstudie naar de toxiciteit van E110 met behulp van informatie van PubMed, Web of Science en Toxnet.

 

De informatie die het ANS Panel onder ogen kreeg, gaf de onderzoekers voldoende vertrouwen om de ADI te kunnen verhogen naar 4mg/kg lichaamsgewicht. Volgens het panel is de daadwerkelijke inname momenteel ruim onder deze grens en is er momenteel geen veiligheidsrisico wat betreft het gebruik van Zonnegeel in voeding.

 

Azokleurstof

Zonnegeel FCF is een synthetische gele kleurstof, waarvan het Colour Index-nummer 15985 is. Zonnegeel is momenteel als E-nummer E110 een toegestane voedingskleurstof onder verordening 1333/2008 van de Europese Commissie. Zonnegeel FCF is een natriumzout, maar het is ook toegelaten in de vorm van kalium- of calciumzout. Inname van E110 wordt afgeraden aan mensen met astma.

 

Zonnegeel behoort tot de zes zogeheten azo-kleurstoffen (E102, E104, E110, E122, E124 en E129), die volgens een Engelse studie hyperactiviteit bij kinderen zouden veroorzaken. De EFSA vindt het bewijs daarvoor echter te mager. Toch heeft het Europees Parlement besloten dat uit voorzorg op producten met bepaalde azo-kleurstoffen een waarschuwing op het etiket moet staan.

Reageer op dit artikel