nieuws

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kookt met kruiden uit eigen tuin

Algemeen

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kookt met kruiden uit eigen tuin

Verse kruiden uit eigen tuin zorgen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis voor extra smaakvolle gerechten.

Op een lapje grond aan de achterzijde van de locatie St. Elisabeth worden allerlei soorten kruiden gekweekt. Geurige kruiden als bieslook, tijm, basilicum, salie, rozemarijn, oregano, munt en peterselie groeien welig in rijtjes naast elkaar. De oostindische kers en pompoenen geven de kruidentuin kleur. De viooltjes zorgen voor een mooie versiering op de gerechten.

 

Perfecte smaakmaker

Ook de groene bladeren van de kruidachtige lavas zijn volop in de tuin te vinden. “Dit kruid is ook wel bekend als de maggiplant. Het sterke aroma doet namelijk aan Maggi denken. Het is een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten en past dus prima in het ziekenhuismenu”, vertelt teamleider voeding Will van der Heijden.

Verse kruiden

Elke ochtend maakt een van de koks de gang naar de kruidentuin en knipt de kruiden voor dagelijkse bereiding van de maaltijden voor patiënten en medewerkers. De meeste kruiden zijn wintervast zodat patiënten van het ziekenhuis ook tijdens de koude maanden gerechten met verse kruiden voorgeschoteld krijgen.

 

Voeding bij ziekte en herstel

Van der Heijden: “We trekken verse bouillon van de kruiden en garneren onze maaltijden met peterselie uit eigen tuin en niet uit een zakje. Lekker eten dat met zorg bereid is, veraangenaamt het ziekenhuisverblijf. Voeding speelt bovendien een steeds belangrijkere rol bij het voorkomen van ziekten en bij het herstel tijdens de ziekteperiode.”

Reageer op dit artikel