nieuws

‘Geen beschermende werking soja’

Algemeen

‘Geen beschermende werking soja’

Soja en sojaproducten lijken het risico op baarmoederhalskanker niet te verlagen, zo komt naar voren in een onderzoek dat is gepubliceerd in tijdschrift BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Sojaproducten zijn rijk aan isoflavonen, een oestrogeenachtige stof . Een  beschermende werking tegen kanker wordt vaak aan deze stof toegedeeld. Er bleek echter geen enkele correlatie te vinden tussen soja inname en de kans op baarmoederhalskanker na aanpassing op factoren als leeftijd, alcoholconsumptie, roken, BMI, menopauze, koffieconsumptie of aantal zwangerschappen.

Acht producten

Binnen het onderzoek werden 112 vrouwen met een baarmoederhalskankerdiagnose bevraagd over hun sojainname met een focus op acht sojaproducten waaronder: miso soep, tofu en sojamelk. Uit deze producten werd de hoeveelheid isoflavonen berekend. Vrouwen die meer isoflavonen binnenkregen bleken ouder van leeftijd, voornamelijk niet-rokers, reguliere koffie en alcoholdrinkers en een grotere geschiedenis van diabetes te hebben. Ook hadden ze een hogere inname van fruit en groenten.

Lees verder op Voeding Nu online:
Extra cholesterolverlaging door soja-eiwit

Reageer op dit artikel