nieuws

Meer antioxidanten in biologisch voedsel

Algemeen

Meer antioxidanten in biologisch voedsel

Biologische groenten, fruit en granen bevatten meer van sommige antioxidanten dan niet-biologische gewassen. Gemiddeld bevatten biologische groenten 17% meer antioxidanten dan niet-biologische gewassen.

Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de verschillen tussen biologisch en niet-biologisch voedsel, dat op 15 juli is gepubliceerd in het ‘British Journal of Nutrition’. De onderzoekers vergeleken data uit 343 studies naar de verschillen in samenstelling tussen biologisch en niet-biologisch.

 

Pesticiden

Op de niet-biologische gewassen werd zo blijkt uit de studie vier keer zo vaak restanten van pesticiden aangetroffen en hogere concentraties cadmium en stikstof. Daarentegen bleek ook dat biologisch voedsel minder eiwit en minder vezels bevat.

 

De onderzoekers, onder leiding van professor Carlo Leifert van Newcastle University, stellen dat de landbouwmethode invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel. In de biologische landbouw wordt zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gewerkt.

 

Meer data

De uitkomst van deze studie verschilt van de in 2009 door de FSA uitgevoerde studie waarin geen significant verschil tussen biologisch en niet-biologisch voedsel werd gevonden. Volgens de hoofdonderzoeker is het verschil tussen de twee studies de factor tijd. Professor Carlo Leifert tegen Foodnavigator: “Onderzoek op dit gebied is traag op gang gekomen. We hebben nu veel meer data tot onze beschikking dan vijf jaar geleden.”

 

Geen gezondheidsclaims

Leifert doet geen uitspraken over de invloed van biologische voeding op de gezondheid. In de NYTimes zegt hij: “We maken geen gezondheidsclaims op basis van deze studie, want dat kunnen we niet. De studie is niet voldoende om te kunnen concluderen dat biologische voeding zeker gezonder is. Het geeft ook niet aan wat het gezondheidseffect is door te switchen naar een biologisch voedingspatroon.”

 

De funding voor de studie kwam van de Europese Unie en de Sheepdrove Trust, een Britse organisatie die biologische landbouw steunt.

Reageer op dit artikel