nieuws

Mosselseizoen begonnen; kleinere schelp, maar rijker gevuld

Algemeen

Mosselseizoen begonnen; kleinere schelp, maar rijker gevuld

Het mosselseizoen is vanaf vandaag officieel begonnen. Onder grote belangstelling van (inter)nationale pers, met tv-ploegen uit België en Frankrijk, is de eerste nieuwe oogst mosselen van de Zeeuwse Oosterscheldebodem binnengehaald.

De mosselschelpen zijn minder groot dan in andere jaren weet de jonge Zeeuwse mosselvisser Julien Barbé uit Yerseke te vertellen bij het binnenhalen van de oogst. ‘Waarschijnlijk heeft het te maken met de strenge winter van vorig jaar. Een mossel doet er twee jaar over om zijn consumptierijpheid te bereiken. Maar de inhoud van de schelp is rijk en smaakvol gevuld.’
Tijdens de eerste oogst deelt Barbé de rauwe mosselen uit. ‘De meeste mosselen worden verhit gegeten, maar zo vers en recht uit de Schelde kun je ze goed rauw eten.’

Vijftig miljoen kilo

Per jaar wordt zo’n vijftig miljoen kilo mosselen uit de Nederlandse wateren gevist. Het merendeel in de omgeving van Yerseke waar de kern van de mosselcultuur zich bevindt en waar zo’n 60 vissersschepen dag-in-dag-uit de Schelde op varen om te oogsten. Het seizoen loopt tot omstreeks Pasen, wanneer de mosselen zich opnieuw gaan voortplanten. 

Export

Van de totale oogst gaat ongeveer drie vierde naar onze zuiderburen, voornamelijk België, maar ook Frankrijk. ‘Bij ons zitten ze te wachten op de eerste oogst’, zegt de Brusselaar en RTBF-verslaggever Thierry van Gulick, die verslag deed van de eerste oogst. Zelf eet hij eens per week mosselen.

Campagne gericht op vrouwen

‘In Nederland moeten we nog werken aan een bredere acceptatie van mosselen’, zegt Christine Fijnaut, vertegenwoordiger van het onlangs opgerichte Nederlands Mosselbureau. ‘Het is belangrijk dat jongeren onze producten leren kennen. In het najaar gaan we een campagne voeren gericht op vrouwen van 30-49 jaar, waarin ook het accent komt te liggen op het gezondheidsaspect van mosselen. Ze passen goed in een voeding van mensen die op de lijn willen letten.’ 
Mosselen bevatten relatief veel eiwit, belangrijke vitamines en mineralen. ‘Het is een puur en eerlijk natuurproduct, dat willen we benadrukken’, aldus Fijnaut.

De eerste nieuwe oogst mosselen is vanaf 17 juli in de Nederlandse supermarkten en restaurants beschikbaar.

Reageer op dit artikel