nieuws

Nog vaak te veel zout in Britse salades

Algemeen

Nog vaak te veel zout in Britse salades

Onderzoek van het Britse Consensus Action on Salt & Health (CASH) wijst uit dat veel Britse restaurants, cafés en supermarkten nog steeds veel zout toevoegen aan hun salades die daardoor veel minder gezond zijn dan ze lijken.

Al in 2010 werd opgeroepen de hoeveelheid zout in salades terug te dringen. Hoewel de hoeveelheid zout in supermarktsalades volgens onderzoek van CASH wel daalt, van 1.64 g/portie in 2005, naar 1,26 g/portie in 2010 en 1,05 g/portie in 2014, is er nog werk aan de winkel.

 

Misleidend

CASH vindt dat veel restaurants  en supermarkten misleiden, omdat de consument denkt met een salade de gezonde keuze te maken. De grote hoeveelheden zout veranderen de smaak, geven een opgeblazen gevoel en leiden tot een hoge bloeddruk.

 

Daar komt bij dat de voedingswaarden op de voorkant van de verpakking vaak misleidend zijn omdat daarbij wordt uitgegaan van kleinere porties, bijvoorbeeld een derde van de inhoud, terwijl de consument vaak alles opeet.

 

Meer zout dan een zak chips en een hamburger

CASH onderzocht 650 kant-en-klare salades van supermarkten, restaurants en fastfoodrestaurants waarbij 77% meer zout bevatte dan een zakje chips. 15% werd aangemerkt als salade met erg veel zout, 69% scoorde gemiddeld en de overige 16% bevatte weinig zout.

 

Bij sommige restaurantsalades, zoals de ‘Grand Chicken Caesar Salad’ van Pizza Express, werden zouthoeveelheden gemeten die dicht bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 6 gram liggen. De genoemde salade bevat met 5,3 gram net zoveel zout als 2,5 Big Mac.

 

Daar komt bij dat sommige salades naast veel zout ook nog eens meer vet en calorieën bevatten dan de ongezonde keuze. Zo concludeerde CASH dat een ‘Crispy Chicken & Bacon Salad’ van de McDonald’s meer zout, vet en calorieën bevat dan een McDonald’s hamburger.

 

Superfood- en detoxsalades kijken niet naar zoutgehalte

Opvallend was dat de superfood- en detox-salades ook veel zout bevatten, ondanks dat zij zich richten op de bewuste consument. Zo bevatte de ‘Chicken Detox Box’ 4 gram zout per portie.

 

Supermarktsalades scoren wat beter

De supermarktsalades deden het wat beter. De hoogste hoeveelheid zout werd gemeten in een salade van Morrisons (de Chicken & Bacon Pasta Salad) met 2,8 gram zout in een portie van 290 gram.

 

Salades met weinig zout werden gevonden bij zowel supermarkten als restaurants, zoals bij Boots Shapers, Caffè Nero en Waitrose.

 

Foodswitch

CASH wijst Britse consumenten op de gratis gezondheidsapp Foodswitch. Hiermee kunnen barcodes van producten gescand worden waarna meteen wordt aangegeven of een product veel, gemiddeld of weinig vetten, verzadigde vetzuren, suiker en zout bevat per 100 gram.

Reageer op dit artikel