nieuws

Proefdieronderzoek: antidepressiva tijdens zwangerschap gelinkt aan kinderobesitas

Algemeen

Proefdieronderzoek: antidepressiva tijdens zwangerschap gelinkt aan kinderobesitas

Vrouwen die gedurende hun zwangerschap zogeheten SSRI-antidepressiva slikken  (selective serotonin reuptake inhibitors) stellen hun kinderen mogelijk bloot aan een vergrote kans op obesitas en diabetes type 2 op latere leeftijd. Dit ontdekten onderzoekers van de McMaster university in Canada door middel van muizenonderzoek.

Het proefdieronderzoek vond een correlatie tussen het gebruik van het antidepressiva fluoxetine en verhoogde kans op obesitas en diabetes bij nakomelingen van een testgroep zwangere muizen. Naarmate de geboren muizen ouder werden, namen vetopstapelingen en ontstekingen in de lever toe bij nakomelingen van ouders die antidepressiva slikten tijdens de zwangerschap.

Gewichtstoename

 

Gewichtstoename door het gebruik van antidepressiva is al langer bekend onder volwassenen, maar tot voorheen was het effect van dit medicijn gedurende een zwangerschap nog niet onderzocht. Resultaten van het onderzoek kunnen mogelijk bijdragen hoog risico kinderen te identificeren en tijdig in te grijpen om de kans op diabetes en obesitas te verkleinen.

Lees verder op Voeding Nu online:
Proefdieronderzoek: Resveratrol beïnvloedt pancreas ongeboren kinderen
Slechte voeding voor zwangerschap geeft vergrote kans op vroeggeboorte

Reageer op dit artikel