nieuws

Proefdieronderzoek: ‘Vluchtige vetzuren tegen overgewicht en diabetes’

Algemeen

Proefdieronderzoek:  ‘Vluchtige vetzuren tegen overgewicht en diabetes’

Vluchtige vetzuren gemaakt uit voedingsvezels stimuleren de vetverbranding en kunnen obesitas en diabetes mogelijk behandelen en voorkomen. Dit blijkt uit het proefschrift van Gijs den Besten moleculair bioloog van het UMCG.

Uit zijn onderzoek komt naar voren dat de positieve werking van vluchtige vetzuren sterk samenhangt met de inname van voedingsvezels. Vluchtige vetzuren ontstaan namelijk wanneer bacteriën uit de darmen voedingsvezels uit bijvoorbeeld volkorenbrood, groenten en fruit omzetten in vluchtige vetzuren. De gunstige effecten vinden voornamelijk plaats in de lever en het vetweefsel die door de inname van de vetzuren worden aangespoord meer vetten te verbranden in plaats van aan te maken.

 

Muizenonderzoek

Den Besten onderzocht het effect van vluchtige vetzuren, waaronder guargom, op overgewicht en diabetes door middel van muizenonderzoek. Energie-inname, lichaamsgewicht en insulinegevoeligheid van de muizenpopulatie werden nauwkeurig bijgehouden.

 

Toepassen vetzuren

 

Verder onderzoek naar de rol van vluchtige vetzuren bij behandeling van obesitas en diabetes is volgens Den Besten nog wel gewenst. Mogelijk kunnen vluchtige vetzuren in de toekomst worden toegevoegd aan het dieet ter behandeling van diabetes en diabetes.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Inname veel vezels verlengt levensverwachting na hartaanval

 

 

Reageer op dit artikel