nieuws

‘Sauzen, soepen en vleeswaren blijven achter met zoutreductie’

Algemeen

‘Sauzen, soepen en vleeswaren blijven achter met zoutreductie’

De hoeveelheid zout in voedingsmiddelen daalde vorig jaar met 9% vergeleken met 2011. Bij brood (15%), conserven (27%) en kaas (24%) was de daling het grootst, blijkt uit onderzoek waarbij de NVWA 1097 basisproducten onder de loep nam.

Sauzen, soepen, diepvriessnacks, vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden wisten de hoeveelheid keukenzout niet significant te verlagen. De gemiddelde hoeveelheid keukenzout daalde van 1,41% in 2011 naar 1,28% in 2013. In drie van de tien productgroepen daalde het zoutgehalte in drie jaar statisch significant, stelt de NVWA.

 

Brood en conserven

Brood ging van een zoutpercentage van 1,14% naar 0,97%, conserven daalde van 0,71% naar 0,52% en in de categorie kaas zakte het percentage van 2,05% naar 1,56%. De sectoren binnen de voedingsindustrie werken hard aan de zoutdaling. In 2011 spraken FNLI, CBL en VIGEF een streefwaarde af van 0,20 gram natrium per 100 gram, omgerekend komt dit neer op 0,38 tot 0,50 gram keukenzout per 100 gram. De analyseresultaten van de NVWA bevestigen dit commitment.

 

Kaas

De Nederlandse Zuivelorganisatie bevestigt dat de hoeveelheid natrium in kaas tussen 2007 en 2010 met 14% daalde. Voor de periode hierna tot 2015 streeft de kaasindustrie nog eens naar een daling van 10%. Uit cijfers van de NVWA blijkt dat kaasfabrikanten hun doelen gaan halen. Zo zakte de hoeveelheid keukenzouten van belegen 48+kaas met 29% in 2013 vergeleken met 2011. De oude 48+kaas liet een daling zien van 20%.

 

De hoeveelheid zout in soepen, sauzen, diepvriessnacks, vleeswaren en kant-en-klaarmaaltijden bleef nagenoeg hetzelfde. De vleeswarenindustrie zette in op een zoutdaling van bacon en bij nieuwe producten. Helaas voor de vleeswarenbranche nam de NVWA bacon niet mee in het onderzoek.

 

Vleeswaren en soepen

De voedingsindustrie erkent bij monde van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) dat bepaalde categorieën achterblijven qua zoutreductie. Maar bedrijven werken hard om die achterstand in te lopen. Zo maakte de vleeswarenindustrie vorig jaar afspraken met supermarkten over zoutreductie. Eind 2015 zullen de populaire vleeswaren 10% minder zout bevatten.

 

De voedingsindustrie formuleert momenteel maximumzoutnormen voor soepen, koekproducten en sauzen. Ook voor andere productcategorieën bestaan afspraken. Toch baart het de NVWA wel zorgen dat er nog steeds grote verschillen zijn in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.

 

Zoutgehalte op verpakking

De voedselautoriteit signaleert dat driekwart van de bedrijven hun verpakking niet aanpast bij een zoutverlaging. Het zoutgehalte is zo in werkelijkheid lager dan op de verpakking staat. Vanaf eind dit jaar zijn voedingsbedrijven verplicht het zoutgehalte op hun producten te vermelden. Een kwart van de fabrikanten doet dit nu nog niet.

Reageer op dit artikel