nieuws

Verbeterd schroevenreinigingssysteem (video)

Algemeen

Verbeterd schroevenreinigingssysteem (video)

Van Beek heeft een schroevenreinigingsmethode ontworpen, ‘SpeedClean’, die het reinigen van schroeftransportsystemen drastisch versnelt, verbetert en ergonomisch maakt. De leverancier speelt in op de voortdurende aanscherping van de hygiënenormen voor de voedingsindustrie.

Voedingsfabrikanten reinigen machines doorgaans onder hoge druk of met stoom in combinatie met reinigings- en desinfecteermiddelen. Een veelgebruikte techniek om kosten te besparen in de procesindustrie is ‘cleaning in place’ (CIP), waarbij machines zich automatisch van binnenuit reinigen. Bij een schroeftransporteur is CIP lastig. Het was vooralsnog zeer arbeidsintensief om een schroeftransporteur te reinigen, aangezien niet alle delen volledig toegankelijk waren. Hierin heeft Van Beek verandering gebracht met het gepatenteerd concept van de ‘SpeedClean’.

Schroeftransportsystemen én schroefwarmtewisselaars

Het concept van de SpeedClean is ontworpen door het Research & Development team van Van Beek en is toepasbaar op zowel schroeftransportsystemen als schroefwarmtewisselaars. In één verticale beweging heft de schroef van de SpeedClean zich in schoonmaakstand. Inclusief lagers en afdichtingen.

Trog én schroef volledig toegankelijk

Het heffen van de schroef gebeurt op een gebruiksvriendelijke en ergonomisch verantwoorde manier. In de schoonmaakstand zijn zowel de trog als de schroef, ieder afzonderlijk, volledig toegankelijk voor schoonmaak en inspectie. Na reiniging en inspectie daalt de schroef weer terug in de oorspronkelijke uitlijning en positionering.

Demonstratie Industrial Processing

Van Beek heeft patent verkregen op dit concept. Testen met de SpeedClean zijn mogelijk in het testcentrum van Van Beek. De SpeedClean wordt officieel geïntroduceerd op de vakbeurs Industrial Processing van dinsdag 30 september t/m vrijdag 3 oktober 2014 en is te bezichtigen op de stand van Van Beek standnummer A030 in hal 3.

Lees verder op VMT.nl:
Vakbeurs Industrial Processing in teken van ‘cleantec’
Consortium ontwikkelt hygiënecode voor streekproducenten

Reageer op dit artikel