nieuws

Amandel is populairste noot in voeding

Algemeen

Amandel is populairste noot in voeding

Producten met amandelen erin waren ook in 2013 heel populair, zo blijkt uit een rapport van Innova Market Insights.

Al acht jaar worden nieuwe producten met amandelen erin het meest op de markt gebracht vergeleken met andere noten en bovendien over verschillende productcategorieën heen. Vooral in Europa vond Innova veel nieuwe introducties (3.922) met amandelen.

Populaire snack

Wereldwijd zijn amandelen populaire ingrediënten in bakproducten, ontbijtgranen, dessert en roomijs. Als snack zijn ze de een na populairste noot. In deze categorie is de groei van nieuwe producten het sterkst (52% vergelijken met 2012). Na snacks volgen bakkerijproducten en ontbijtgranen als populaire categorie.

‘Amandelen worden elk jaar populairder en worden gepositioneerd als voedzame snack’, zegt Lu Ann Williams, directeur innovatie bij Innova. ‘Amandelen passen in veel trends: natuurlijk, simpel, gezond en clean label. Het is daarom logisch dat amandelen het go-to-ingrediënt is voor veel voedselproducten,’ aldus Williams.

Prijs amandelen omhoog

Tachtig procent van de wereldhandel aan amandelen komt uit Californië. Door de droogte in deze regio en de hierdoor tegenvallende oogsten is de prijs van amandelen dit jaar gestegen, zo meldde de NOS begin augustus. In Californië worden amandelen nu verhandeld voor 3,45 dollar per pond, zo’n 2,60 euro. In 2008 werd nog 1,09 dollar voor een pond gevraagd.

Nu de prijs van amandelen zo explosief aan het stijgen is geslagen zien (banket)bakkers zich steeds meer genoodzaakt om de prijzen van marsepein en spijs te verhogen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Reageer op dit artikel