nieuws

Eieren niet langer dan 28 dagen bewaren

Algemeen

Eieren niet langer dan 28 dagen bewaren

Eieren langer dan 28 dagen bewaren, is volgens een recent rapport van EFSA uitermate onverstandig.

Hoe ouder eieren zijn, hoe groter de kans van het oplopen van een voedselvergiftiging wordt. Als de uiterste verkoopdatum van tafeleieren wordt verlengd van 21 tot 28 dagen na de legdatum, neemt het risico op een salmonella-infectie met maar liefst 50 procent toe. ‘Zodra salmonella in een ei zit, kan het zich razendsnel vermenigvuldigen, zeker bij hogere temperaturen en naarmate de houdbaarheidsdatum in zicht komt’, is in het EFSA rapport te lezen. ‘Dat is ongewenst.’

Thuis bewaren

Volgens VLAM worden eieren best koel en droog bewaard, bij voorkeur in een kartonverpakking in de koelkast en met de punt naar beneden (zo blijft de dooier mooi centraal). De consument kan de versheid nagaan met de drijftest. Een vers ei in een kom met zout water blijft plat op de bodem liggen. Hoe ouder het ei, hoe groter de luchtkamer en hoe meer de stompe kant naar boven komt. Een oud ei drijft.

Reageer op dit artikel