nieuws

‘Gewicht tijdens kinderjaren bepalend voor gewicht later’

Algemeen

‘Gewicht tijdens kinderjaren bepalend voor gewicht later’

Snelle gewichtstoename tijdens de kinder- en tienerjaren verhoogt de kans op overgewicht op volwassen leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek dat is gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, was gericht op drie belangrijke ontwikkelingsfasen van kind naar volwassene: de eerste levensjaren (0-2 jaar), de kindertijd (3-8 jaar) en de pubertijd (9-15 jaar). De onderzoekers hebben gekeken naar mogelijke verbanden tussen gewichtstoename tijdens deze drie fasen en het gewicht op volwassen leeftijd (18-25 jaar).

 

Vetmassa op latere leeftijd

Uit de analyses van de onderzoekers blijkt dat er een sterk verband is tussen gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd en de hoeveelheid vetmassa op volwassen leeftijd. De deelnemers aan het onderzoek die de snelste gewichtstoename hadden tijdens de kindertijd en de pubertijd hadden namelijk later als volwassenen vaker een grotere vetmassa.

 

 

Langlopend onderzoek

Onderzoekers van onder andere de Universiteit van Bonn in Duitsland, onder leiding van Dr. Anette Buyken, hebben voor hun onderzoek gegevens geanalyseerd uit de DONALD-studie. Deze studie is een langlopend onderzoeksproject waarin sinds 1985 deelnemers worden gevolgd vanaf hun eerste levensjaren tot hun volwassenheid. In de DONALD-studie wordt uitgebreide informatie over de voeding, groei en ontwikkeling van de deelnemers gemeten en bijgehouden.

 

Gezond gewicht tegen kanker

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds benadrukt het belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker op latere leeftijd. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op darm-, slokdarm-, alvleesklier-,  nier-, baarmoeder-, borst- (bij vrouwen na de menopauze), galblaas-, en eierstokkanker.

Bron:  Cheng G, Bolzenius K, Joslowski G, Günther AL, Kroke A, Heinrich J, Buyken AE. Velocities of weight, height and fat mass gain during potentially critical periods of growth are decisive for adult body composition. Eur J Clin Nutr. 2014;doi: 10.1038/ejcn.2014.131.

 

Lees verder op Voeding Nu online:
Inactiviteit vergroot kankerrisico

Reageer op dit artikel