nieuws

Hoe ouder een ei, hoe hoger het risico op Salmonella-besmetting

Algemeen

Hoe ouder een ei, hoe hoger het risico op Salmonella-besmetting

Een langere opslag van eieren voor consumenten resulteert in meer S. Enteritidis besmettingen, behalve wanneer de eieren goed worden gekookt.

Dit blijkt uit onderzoek van het BIOHAZ-panel van de EFSA op verzoek van de Europese Commissie. Het panel gebruikte een kwantitatief model om de vraag van de EC te beantwoorden. De omvang van de besmettingen is afhankelijk van de extra tijd die de eieren in de retail en bij de consumenten thuis doorbrengen. Een effectieve manier om het aantal besmettingen te minimaliseren is om de eieren zowel in de supermarkt als bij de consument gekoeld te bewaren.

 

Verkoopdatum

Bij het verlengen van de sell-by date (datum gebruikt door fabrikanten om aan te geven wanneer product van de schappen moet) met zeven dagen, terwijl de best-before date onveranderd blijft, stijgt het relatieve risico op besmetting naar 1.4 en 1.5 voor respectievelijk ongekookte en licht gekookte eiermaaltijden vergeleken met een basis van 1. Als de best-before date ook met een week wordt verlengd, is het relatieve risico 1.6 en 1.7.

Reageer op dit artikel