nieuws

Koffieliefhebbers hebben minder vaak last van oorsuizen

Algemeen

Koffieliefhebbers hebben minder vaak last van oorsuizen

Vrouwen die veel koffiedrinken ontwikkelen minder vaak tinnitus (oorsuizen),  zo blijkt uit een onderzoek van Brigham and Women’s Hospital.

De onderzoekers volgden 18 jaar lang 65.000 Amerikaanse vrouwen van 30 tot 44 jaar die in 1991 nog geen last hadden van tinnitus (oorsuizen). In deze periode ontwikkelden 5300 deelnemers tinnitus, meldt Gezondheidsnet.

 

Risico op tinnitus

Vrouwen die minder dan 150 milligram cafeïne per dag binnen kregen – vergelijkbaar met ongeveer anderhalf kopje koffie – bleken 15 procent meer risico te lopen op tinnitus dan vrouwen die dagelijks 450 tot 599 milligram cafeïne nuttigden. De meeste cafeïne die de deelnemers consumeerden was afkomstig uit koffie.

 

Effect op het binnenoor

“We weten dat cafeïne het centrale zenuwstelsel stimuleert en eerder onderzoek toonde aan dat cafeïne een direct effect heeft op het binnenoor”, zegt Gary Curhan. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of koffiedrinken tinnitus kan helpen voorkomen. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het American Journal of Medicine.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

‘Kwart van de drankjes is koffie’

Kans op sterfte door levercirrose lager door koffie

Reageer op dit artikel