nieuws

‘Nauwgezette controle van glucose vermindert risico’s diabetici’

Algemeen

‘Nauwgezette controle van glucose vermindert risico’s diabetici’

Als diabetici hun glucoseniveau goed controleren, kunnen negatieve gezondheidseffecten die bij de ziekte horen vermeden worden. Dit blijkt uit een studie die is gepubliceerd in The Lancet.

Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat het nauwgezet bijhouden van de glucosespiegel bij diabetes type 1 tot een vermindering van een aantal risicofactoren kan leiden. De studie in The Lancet laat nu zien dat dit ook geldt voor patiënten met type-2-diabetes.  

Hartziekten

In de studie, die onderdeel is van het zogheten ACCORD-onderzoek (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes), werden 10.250 volwassenen tussen 40 en 79 jaar met diabetes type 2 gevolgd. De vraag was of een strikte controle van de bloedglucosespiegel zou leiden tot een reductie van het risico van hartziekten.

Minder hartaanvallen

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld; een groep kreeg een standaardbehandeling en de andere werd intensiever begeleid. De onderzoekers namen HbA1c-waarden als maat, die een indicatie geeft voor het bloedsuikerniveau op langere termijn. Uiteindelijk hadden de patiënten die een intensieve meerjarige behandeling kregen (ze werden in een range van 3 tot 9 jaar gevolgd) een lager HbA1c-percentage en minder hartaanvallen tijdens de behandelperiode. Ook zagen de onderzoekers minder andere hartaandoeningen bij de groep die nauwgezet zijn glucosewaarde controleerde.

Beïnvloedbare risicofactor

Volgens de onderzoekers is een verhoogde glucosewaarde ‘een veranderbare risicofactor als het om hartziekten bij diabetes type 2 gaat bij mensen op middelbare leeftijd’.

Lees verder op Voeding Nu online: 

Chemicalien verhogen risico op obesitas en diabetes
Gewichtsverlies is gunstig voor de gezondheid op alle leeftijden

Reageer op dit artikel