nieuws

Nederlander kiest bewust voor Nederlands voedsel

Algemeen

Nederlander kiest bewust voor Nederlands voedsel

Vier op de tien Nederlanders zegt bewust voedsel te kopen dat in Nederland is geproduceerd. Ze denken dat het beter is voor het milieu en beter voor de Nederlandse economie.

Dit blijkt uit een enquête van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onder meer dan 1100 Nederlanders. PBL vroeg de deelnemers naar hun voedselgedrag en de achterliggende motieven.

 

Gezondheid

Uit de enquête blijkt dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking bewust met voedsel omgaat en op een of andere manier let op verduurzaming van het voedselsysteem. Soms staat het eigenbelang – gezondheid, smaak en prijs –  voorop, soms het maatschappelijk belang – milieu, diervriendelijk, Nederlandse economie.

 

Bijna de helft van de Nederlanders (48%) koopt weleens een voedselproduct met een milieu- of dierenwelzijnskeurmerk. Ruim de helft (54%) koopt weleens seizoensproducten en 40% koopt weleens Nederlandse producten. Slechts 30% koop weleens een product uit de eigen regio.

 

Eigen productie

Een op de vijf Nederlanders produceert zelf een deel van zijn voedsel, ze doen dat het vaakst in de eigen (volks)tuin (21 procent). Een klein deel (1 procent) is actief bij gezamenlijke voedselproductie zoals stadslandbouw. Een eveneens klein aantal (2 procent) investeert in landbouwbedrijven, bijvoorbeeld via crowdfunding.

Reageer op dit artikel