nieuws

Te zware kleuter wordt gepest, maar pest ook vaak zelf

Algemeen

Te zware kleuter wordt gepest, maar pest ook vaak zelf

Jonge kinderen met overgewicht worden niet alleen vaker gepest, zij pesten juist ook zelf andere kinderen. Vooral jongens gooien op jonge leeftijd hun gewicht fysiek in de strijd. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en de GGD.

Meer dan een derde van de kleuters pest of wordt iedere maand gepest op school. Opvallend is dat vooral zwaarlijvige kleuters vaker betrokken zijn bij pestgedrag. Dat concluderen onderzoekers van Erasmus MC en de GGD op basis van een grootschalig onderzoek onder vijf- en zesjarige kinderen en leraren naar het pestgedrag op scholen in Rotterdam en omstreken.

Dikke kinderen pesten vaker

‘Dat kinderen met overgewicht meer gepest worden dan andere kinderen was al bekend, maar nu blijkt dat dikke kinderen zelf ook vaker pesten’, zegt onderzoekster Pauline Jansen. ‘Dit gebeurt al in de eerste klassen van de lagere school. Dat is veel eerder dan wij aanvankelijk dachten. Vooral zware jongens zijn geneigd te pesten door hun gewicht fysiek in de strijd te gooien. Zij slaan, schoppen en duwen andere kinderen. Meisjes pesten met name in de relationele sfeer en sluiten andere kinderen buiten, negeren en roddelen. Bij deze vormen van pesten vonden wij geen relatie met het gewicht.’

Negatieve spiraal

Van overgewicht is bekend dat het een negatieve invloed op de gezondheid en het welzijn kan hebben. Vaak leidt overgewicht tot depressieve klachten en een laag zelfbeeld. Maar deze klachten kunnen op hun beurt ook weer leiden tot overmatig eten en overgewicht. ‘Een negatieve spiraal die je wilt voorkomen’, zegt Jansen.
‘Of er een onderliggende reden is voor de relatie tussen overgewicht en pesten moet verder onderzocht worden. Het is opvallend dat overgewicht al zo jong een rol speelt bij pesten. De huidige antipestprogramma’s worden gebruikt bij oudere kinderen in de middelste en hoogste klassen van de lagere school. Het is de vraag of deze programma’s ook effectief zijn bij jongere kinderen op de kleuterschool en of het betrokkenheid bij pesten onder te zware kinderen kan voorkomen.’

Bewust zijn van pesten

Volgens Jansen is het van belang dat ouders, verzorgers en leraren zich ervan bewust zijn dat overgewicht jonge kinderen vatbaar maakt voor pesterijen en het risico verhoogt dat zij ook zelf anderen pesten. ‘Kinderen stimuleren om aan sportieve en sociale activiteiten deel te nemen is belangrijk om te voorkomen dat zij in een negatieve spiraal terechtkomen’, aldus Jansen.

Generation R

De onderzoekers maakten voor hun studie gebruik van de Jeugdmonitor van de GGD Rotterdam – Rijnmond en data van de Generation R studie. Dit is het onderzoek vanuit het Erasmus MC naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De resultaten worden deze week gepubliceerd in de online versie van het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Lees verder op Voeding Nu online:
Methode mist overgewicht bij kinderen
Gezonde omgeving zorgt voor gezondere kinderen

Reageer op dit artikel