nieuws

‘Aanpak van ondervoeding vraagt om reallocatie van budgetten’

Algemeen

‘Aanpak van ondervoeding vraagt om reallocatie van budgetten’

De aanpak van ondervoeding vraagt om reallocatie van budgetten en om verandering van organisatie en zorg. Deze veranderingen brengen kosten met zich mee, maar wegen ruimschoots op tegen de te verwachte kostenbesparingen.

Dit zegt Marian de van der Schueren, senior onderzoeker VU medisch centrum en lector Voeding in relatie tot Sport en Gezondheid aan Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in de komende editie van Food Hospitality.

Multidisciplinaire aanpak vereist

Volgens De van der Schueren blijft het moeilijk om voldoende te eten tijdens ziekte en herstel. Alleen het verstrekken van eiwitverrijkte producten is niet genoeg. De van der Schueren vindt dat personeel in de zorg zich bewust moet worden van het probleem en dat een multidisciplinaire aanpak voor ondervoeding vereist is. Evenals dat de aanpak van ondervoeding draagvlak nodig heeft van management en directie.

Schotten in de zorg

De schotten in de zorg staan een betere positie van voeding in de weg meent de onderzoeker. “De extra kosten komen vaak ten laste van de facilitaire dienstverlening, terwijl de opbrengsten als gevolg van minder medicatie, minder complicaties en een kortere ligduur ten gunste komen van de zorg. Directies zouden over die schotten heen moeten kijken”, aldus De van der Schueren.

Lees ook:
Onderzoek: behandeling ondervoeding betaalt zich ruimschoots terug
‘Meer aandacht van Europese beleidsmakers gevraagd voor voeding en gezondheid’

Reageer op dit artikel