nieuws

Boekrecensie: Eibertje kiest…

Algemeen

Boekrecensie: Eibertje kiest…

Waarom is het ene product beter dan het andere? In Eibertje kiest… worden 500 producten vergeleken op basis van calorieën, koolhydraten en vetten. Een boek om te checken voordat je je wekelijkse boodschappenlijstje samenstelt.

Na het succes van de vorige editie Eibertje kiest… heeft Diëtist Eibertje van Halteren een nieuwe editie van Eibertje kiest… uitgebracht. De slogan ‘helpt je wekelijks duizenden calorieën besparen door slim te kiezen’ op de voorkant van het boek klinkt veelbelovend.

In Eibertje kiest… worden 500 producten vergeleken op basis van calorieën, koolhydraten en vetten. Ook geeft Eibertje tips om af te vallen en legt ze uit hoe je etiketten moet lezen. In het boek worden menu’s voor ontbijt, lunch en diner vergeleken. Bij de productvergelijkingen geeft Eibertje naast de productinformatie ook aanvullende informatie over waarom het ene product een betere keuze is dan het andere. Het boek bevat mooie foto’s van producten en is simpel in opmaak.

Portiecontrole

De rode draad door het boek is portiecontrole, zo schrijft Eibertje: ‘Sommige verpakkingen zijn de laatste twintig jaar behoorlijk vergroot. De chipszakken van Lay’s (naturel) zijn nu verkrijgbaar in verpakkingen van 300 gram, vroeger bestonden er alleen zakken van 175 gram. Met een grotere zak chips ben je toch geneigd om meer te eten. ’

De grootte van porties komt ook terug als Eibertje producten vergelijkt: Ze vergelijkt per verpakte portie per product en niet per 100 gram product. Bijvoorbeeld een plak Dora ontbijtkoek van 25 gram met een plak Wieger Snelle Jelle Minder Suiker van 50 gram. Oneerlijk zou je denken, maar je eet ook niet de helft van de Snelle Jelle plak om de rest morgen op te eten.

Eibertje kiest is een no-nonsense boek wat je de weg wijs maakt tussen alle schreeuwende verpakkingen in de supermarkt. Duizenden calorieën besparen per week is misschien iets te ambitieus, maar het boek geeft zeker goede handvaten om gezondere keuzes te maken.

Reageer op dit artikel