nieuws

‘Bullsweet: zoetstoffen en diabetes’

Algemeen

‘Bullsweet: zoetstoffen en diabetes’

De ene krantenkop is nog stelliger dan de andere. De Volkskrant schrijft ‘Met zoetjes en cola light juist meer kans op diabetes’. De NOS doet niet onder met ‘Zoetstof leidt eerder tot diabetes’. De NRC is iets voorzichtiger ‘Zoetstoffen kunnen leiden tot suikerziekte’.

Kranten en nieuwswebsites buitelden de afgelopen dagen over elkaar heen met berichten over de resultaten van het onderzoek naar zoetstoffen en diabetes bij muizen.

 

In het onderzoek werd een relatie gelegd tussen de inname van drie zoetstoffen (aspartaam, sacharine en sucralose) en de verandering in bacteriële darmflora bij muizen, waardoor diabetes zou kunnen ontstaan. Maar suggereren de koppen over de uitkomsten van dit onderzoek niet te veel? Een rondje surfen op internet door Voeding NU levert ook berichten op die een heel andere insteek kiezen.

 

Martijn Katan

In het krantenbericht in NRC wordt Martijn Katan, emeritus-hoogleraar Voedingsleer aan de VU aan het woord gelaten: ‘Ik ben helemaal geen voorstander van zoetstoffen – water is nog altijd beter om te drinken dan kunstmatig gezoete frisdrank – maar met dit onderzoek bij muizen schieten we weinig op. Een muis is geen mens. Bij mensen met diabetes verhogen zoetstoffen de bloedsuikerspiegel niet. Dat weten we al sinds 1988.’

 

Voedingscentrum

Ook het Voedingscentrum is kritisch. In het bericht over het onderzoek op de website van het Voedingscentrum staat dat de vermeende negatieve effecten niet goed onderzocht zijn: ‘De resultaten zijn niet consistent met soortgelijke dierproeven en spreken elkaar soms tegen’. Ook wijst het Voedingscentrum op de kleine onderzoeksgroep van 7 deelnemers: ‘Een aantal dat te laag is om daar wetenschappelijke uitspraken over te doen’.

 

American Council on Science and Health

Martijn Katan en het Voedingscentrum zijn nog mild in hun bewoording. In tegenstelling tot de American Council on Science and Health (ACSH), opgericht door een  groep wetenschappers die zich ten doel stelt: ‘To add reason and balance to debates about public health issues and to bring common sense views to the public’.

 

Bullsweet

De American Council on Science and Health laat geen spaan heel van het onderzoek in een artikel met de titel “Israeli study on sugar substitutes is complete bullsweet”.  Dr. Josh Bloom van  het ACSH is er kort over: ‘GIGO is van toepassing: Garbage (afval) In, Garbage Out.

 

’De reden waarom Bloom, die zelf chemicus is, het onderzoek afwijst, is omdat volgens hem het onderzoek heel chemisch is en geen van de onderzoekers een chemische achtergrond heeft. Volgens Bloom zou het nog mogelijk zijn dat één van de synthetische zoetstoffen (aspartaam, sacharine en sucralose) een bepaalde reactie in het lichaam geeft, maar dat een aantal, chemisch of structureel totaal verschillende stoffen hetzelfde effect scoren is volgens hem zeer onwaarschijnlijk.

 

Lees verder op Voeding Nu online
Aspartaam (E951) veilig volgens nieuwe EFSA-evaluatie
Hoogleraar laat zich uit over nadelige invloed kunstmatige zoetstoffen

Reageer op dit artikel