nieuws

Energiegebruik omhoog door temperatuurverlaging

Algemeen

Energiegebruik omhoog door temperatuurverlaging

‘Het energiegebruik in rust kan tot dertig procent verhoogd worden door een lagere omgevingstemperatuur.’ Dit zegt onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt van de Universiteit Maastricht, die eerder de ontdekker was van bruin vet bij volwassenen.

‘Via bruin vet kan mogelijk het metabool profiel bij mensen verbeteren en dat is gezond voor hart en bloedvaten’, zegt Van Marken Lichtenbelt. ‘Verder hebben we gezien dat je aan milde kou went en het redelijk comfortabel gaat vinden.’ Bij een lagere omgevingstemperatuur activeert het lichaam bruin vet.

 

Oratie

Van Marken Lichtenbelt bracht een en ander naar voren tijdens zijn oratie die plaatsvond op donderdag 18 september. Hij aanvaarde de bijzondere leerstoel ‘Ecologische energetica en gezondheid’  aan de Universiteit Maastricht op de afdeling geneeskunde, gezondheid en levenswetenschappen.

 

Gezonder binnenklimaat

Volgens Van Marken Lichtenbelt is het loslaten van een uniform binnenklimaat goed voor de gezondheid: ‘Zoals lichaamsbeweging gezond kan zijn, zo is een variatie in temperatuur dat ook. Bij kou en warmte moet het lichaam een beetje meer werken. Met dat beetje meer wordt het lichaam gezonder en weerbaarder.’

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Bruin vet en ademhaling stoken lichaamstemperatuur op’
Bruin vet mogelijk verantwoordelijk sterfte aan hart- en vaatziekten

Reageer op dit artikel