nieuws

‘Kinderen met kanker moeten meer bewegen’

Algemeen

‘Kinderen met kanker moeten meer bewegen’

De combinatie van sondevoeding en weinig beweging leidt tot een verdubbeling van overgewicht bij kinderen met kanker. Dat komt naar voren in een onderzoek van het UMC Groningen van Aeltsje Brinksma waarop zij deze week promoveert.

Kinderen met kanker hebben vaak een slechte voedingstoestand en om de voedingstoestand te verbeteren krijgen de kinderen sondevoeding. Kinderverpleegkundige en onderzoeker Aeltsje Brinksma van het Universitair Medisch Centrum Groningen deed onderzoek naar de gevolgen van de voedingstoestand bij kinderen met kanker.

 

Overlevingskansen

Uit het onderzoek van Brinksma blijkt dat een slechte voedingstoestand ernstige gevolgen heeft voor de overlevingskansen en dat deze kinderen een hogere kans op infecties hebben. De kinderen met overgewicht en een gemiddeld gewicht hadden geen verhoogd risico.

 

Overgewicht

Desgevraagd licht Brinksma toe dat als kinderen met een laag gewicht binnenkomen in het ziekenhuis er daar pro-actief wordt gereageerd met sondevoeding. ‘Nu moeten we nog leren om op tijd te stoppen. Als het kind gaat groeien, is het klaar!’, vindt Brinksma.

 

Beweging

Om de kinderen meer te laten bewegen is het belangrijk dat de ouders en kinderen zich bewust zijn van het belang van bewegen. ‘Nu zijn er al kinderen die perse van de auto naar het ziekenhuis willen lopen ondanks hun misselijkheid’. Veel kinderen zijn door hun ziekte en doordat ze veel in bed liggen veel minder actief. Brinksma is in samenwerking met het lectoraat Co-Design van de Hogeschool van Utrecht bezig om materiaal te ontwikkelen om de kinderen spelenderwijs in beweging te krijgen.

 

Pecannut-Studie

Brinksma promoveert op 1 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek, de Pecannut-Studie.

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Aanpak van ondervoeding vraagt om reallocatie van budgetten’

Onderzoek: behandeling ondervoeding betaalt zich ruimschoots terug

Reageer op dit artikel