nieuws

‘Meer aandacht gevraagd voor voeding en gezondheid van Europese beleidsmakers’

Algemeen

‘Meer aandacht gevraagd voor voeding en gezondheid van Europese beleidsmakers’

Twee gezonde levensjaren erbij in 2020, dat is een hoofddoel van een project van de Europese commissie, dat in het leven is geroepen door de problematiek rond de toenemende vergrijzing in Europa. Als een eerste stap is de rol van voeding in een rapport in kaart gebracht.

Door de toenemende vergrijzing in Europa  heeft de Europese Commissie het project European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing gelanceerd waarvan een hoofddoel is de levensverwachting van de Europeanen in 2020 met zo’n twee jaar te verlengen. Als eerste stap op weg naar een langer leven heeft het Joint Research Centre, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, een inventariserend onderzoek gedaan naar de rol van voeding, ter promotie van een actiever en gezonder leven van ouderen. Er wordt door de onderzoekers een appel gedaan op een groter bewustzijn, met name bij de Europese beleidsmakers en politici, op de sleutelrol van voeding bij het gezond ouder worden.

Lichaamsfuncties

In het rapport The Role of Nutrition in Active and Healthy Ageing wordt aandacht gevraagd voor de uitdagingen van ouderen, zoals het risico van ondervoeding, de achteruitgang van lichaamsfuncties en de determinanten die hiermee te maken hebben, zoals gedrag en sociaaleconomische omstandigheden.

Vitamines en mineralen

Ook is in het rapport een inventarisatie gemaakt van het wetenschappelijke bewijs dat er tot nu toe is voor de inname van voldoende van de belangrijkste micronutriënten (in supplementvorm) die gerelateerd zijn ouderdomskwalen en ondervoeding. Over de rol van vitaminen- en mineralensupplementen bij het voorkomen of behandelen van cognitieve en lichamelijke gebreken  bij ouderen concluderen de auteurs: ‘Op dit moment is er onvoldoende bewijs om het gebruik van vitaminen- en mineralensupplementen te stimuleren… ofschoon dit niet wil zeggen dat ze niet werken.’

Normale voeding

Ook stellen ze een andere benadering voor om een gezonde voeding te bereiken, namelijk het maximaliseren van de inname van essentiële voedingsstoffen door vooral gebruik te maken van voedingsmiddelen uit natuurlijke bron, zoals basisvoedingsmiddelen. En daarbij wijzen ze op uitkomsten van studies naar de effecten van een mediterraan dieet die het belang van een compleet, gezond voedingspatroon ondersteunen.

Voeding Nu basics

Op 30 september houdt Voeding Nu een Basics-bijeenkomst over de rol van vitamines en mineralen in de voeding. 

Lees verder op Voeding Nu online:

Ouderen steeds interessanter voor fabrikanten

Reageer op dit artikel