nieuws

‘Nederlanders kennen bronnen vitamine C niet zo goed’

Algemeen

‘Nederlanders kennen bronnen vitamine C niet zo goed’

‘Nederlanders weten niet wat de beste bronnen van vitamine C zijn’, zo luidt de conclusie van een consumentenonderzoek dat gedaan is in opdracht van Zespri, een verband van 2700 Nieuw-Zeelandse Kiwiboeren.

80% van de Nederlanders weet dat dagelijks vitamine C nodig is en bijdraagt aan de weerstand, maar ze weten niet welke producten het rijkst zijn aan vitamine C. 95% van de Nederlanders kiest voor groenten en fruit om de dagelijkse dosis binnen te krijgen. Dit komt naar voren uit een representatief onderzoek, uitgevoerd door Zespri (iVox) onder 1000 Nederlanders tussen de 17 en 64 jaar.

Sinaasappel eerste keuze

In de categorie fruit kiezen de meeste Nederlanders voor de sinaasappel als bron van vitamine C. Een sinaasappel bevat ongeveer 80 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Volgens het onderzoek kan minder dan 1 op de 5 Nederlanders aangeven in welke vruchten de meeste vitamine C zit. Zo bevat een gele kiwi ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Ook de groene kiwi en paprika, die meer vitamine C bevatten dan een sinaasappel, worden onderschat, aldus het onderzoek.

Aanbeveling C

’In Nederland wordt een dagelijkse inname van 75 mg vitamine C aanbevolen’, aldus Patricia Ploeger, sportdiëtist en voedingsdeskundige. ‘Met respectievelijk 85 mg, 150 mg en zelfs 161 mg per 100 gram overtreffen de groene kiwi, de rode paprika en de gele kiwi deze vereiste. Een goed alternatief dus voor de gebruikelijke sinaasappel.’
Minder dan de helft van de Nederlanders eet maandelijks een kiwi, in het geval van de gele kiwi is dit één op vier. Van alle kiwivariëteiten bevat de gele kiwi dus de meeste vitamine C.

Bijeenkomst vitamines en mineralen?

Zijn extra micronutriënten in de voeding gezonder of zijn er juist argumenten die tegen pleiten vanwege de veiligheid? In de Voeding Nu Basics Bijeenkomst op dinsdag 30 september worden de actuele ins en outs rond vitamines en mineralen op een rijtje gezet en wordt ook dieper ingegaan op voedingssupplementen in relatie tot het verliezen van gewicht en het behoud van een gezond gewicht.

Lees verder op Voeding Nu online:
Productnieuws: gezondheidsclaim toegekend aan Zespri-kiwi’s
Consumentenbond vindt dat fabrikanten onnodig vitamines toevoegen

Reageer op dit artikel