nieuws

Nieuwe hoogleraar richt zich op hiaten in kennis rond koolhydraten

Algemeen

Nieuwe hoogleraar richt zich op hiaten in kennis rond koolhydraten

Koolhydraten zijn veel in het nieuws, maar nog lang niet alles is bekend. Zo gaat de nieuwe hoogleraar Biochemie van levensmiddelen aan Wageningen Universiteit, professor Henk Schols onderzoek doen naar de structuur van individuele koolhydraten.

Met het onderzoek hoopt hij meer te weten te komen over hoe de structuur van koolhydraten wijzigt bij bewaren en verwerken. Het gaat er daarbij om de levensmiddelen in de winkel zowel gezond als van een constante, hoge kwaliteit te laten blijven. Volgens Schols hebben de verschillende soorten koolhydraten allemaal hun eigen invloed op de sensorische eigenschappen van een levensmiddel en op de voedings- en gezondheidswaarde voor de mens.

 

Hoogleraar

Schols aanvaardt vandaag (18 september) officieel zijn ambt als persoonlijk hoogleraar Biochemie van levensmiddelen aan Wageningen Universiteit.

 

Gezondheid

‘Over de invloed van koolhydraten op onze gezondheid en vooral hun gedrag in de dikke darm is nog weinig bekend’, weet Schols. ‘Complexe polysachariden zijn voedingsvezels die bijdragen aan de stoelgang. Ze bereiken intact de dikke darm en worden daar deels door bacteriën gefermenteerd. De fermentatie kan de samenstelling van de darmbacteriën veranderen. Maar het precieze mechanisme is niet duidelijk.’

 

Bron: persbericht Wageningen Universiteit

 

Lees verder op Voeding Nu online
Proefdieronderzoek: ‘Vluchtige vetzuren tegen overgewicht en diabetes’

Link gevonden tussen obesitas en koolhydraatvertering

Reageer op dit artikel