nieuws

Oorsprongetikettering is vorm van protectionisme

Algemeen

Oorsprongetikettering is vorm van protectionisme

Test-Aankoop riep eerder deze week op om werk te maken van een verplichte oorsprongsetikettering voor vlees gebruikt in bijvoorbeeld verwerkte vleeswaren en bereide maaltijden.

FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie, heeft begrip voor de vraag naar transparantie maar is tegen een dergelijke verregaande verplichting. Verplichte oorsprongsetikettering is immers een vorm van protectionisme die nadelig is voor de Belgische economie en de Belgische consument.

Eengemaakte economie

“Als klein land hebben wij een open economie en doen we veel buitenlandse handel. We zijn een klein land en hebben dus veel buitenland. Wij hebben dan ook alle baat bij een eerlijke toepassing van de basisprincipes van de eengemaakte Europese economie.” aldus Chris Moris, directeur-generaal bij FEVIA. “Onze voedingsbedrijven verdienen een gelijke kans om producten op buitenlandse markten af te zetten. ”

20-50% duurder

Volgens een onderzoek van de Europese commissie zou de verplichte oorsprongsetikettering de productie van voedingswaren tussen 20% en 50% duurder maken. Het valt dan ook te verwachten dat dit een neerslag zal hebben op de uiteindelijke prijs die de consument betaalt.

Voorstander Europese verordening

FEVIA pleit voor het principe in de nieuwe Europese verordening dat de oorsprong van ingrediënten enkel vermeld moet worden indien het weglaten ervan de consument zou misleiden. De nieuwe wetgeving, die midden december in voege treedt, bevat bovendien reeds een gevoelige verbetering van de informatie voor de consument.

Reageer op dit artikel