nieuws

Pepsi wil gezonde dranken

Algemeen

Pepsi wil gezonde dranken

PepsiCo heeft een patent aangevraagd op een methode waarbij co-producten uit het sapwinningsproces worden toegevoegd aan dranken om ze gezonder te maken.

Bij het maken van vruchtensappen gaat een deel van de vrucht en dus ook een deel van de nutriënten, zoals vezels, fytonutriënten en vitaminen verloren. Een sinaasappel bevat gemiddeld bijvoorbeeld 3 gram vezels, terwijl een glas sinaasappelsap minder dan 1 gram vezels bevat.

Supplementen beïnvloeden smaak, kleur en textuur

Hoewel er vaak wordt geprobeerd supplementen als vezels toe te voegen aan fruit- en groentesappen, heeft dit vaak ongewenste gevolgen voor de smaak, kleur en textuur. Daarnaast worden deze supplementen vaak in poedervorm bereid uit bijproducten. Omdat deze bijproducten moeten worden verhit om ze uit te drogen, verliezen ook de supplementen een deel van hun voedingswaarde.

Hogere viscositeit, vergistbaarheid en voedingswaarde

PepsiCo heeft nu een methode gevonden waarmee de viscositeit, vergistbaarheid en voedingswaarde van dranken kan worden verhoogd, zonder dat dit ten koste gaat van de smaak, kleur of textuur. De dranken krijgen daardoor een betere samenstelling, zijn gezonder en lekkerder en kunnen in potentie net zo gezond worden gemaakt als de vrucht zelf.

Ook kunnen dranken worden gemaakt die rijk zijn aan fermenteerbare voedingsvezels, die een voller gevoel veroorzaken en een verbeterde controle van glucose bieden.

Minder restafval

De co-producten die de methode gebruikt als toevoegingen kunnen worden gewonnen uit bijproducten die ontstaan bij het maken van fruit- en groentesappen. De methode zorgt er daarom ook voor dat de afvalstroom vermindert.

Het patent werd in april aangevraagd en is eind vorige maand gepubliceerd.

Lees ook op VMT.nl:

PepsiCo bant landroof uit

Pepsi Nederland komt met steviacola

Meer en gezonder fruitsap met enzymen

Reageer op dit artikel