nieuws

Sterkere koffieplant door genetische manipulatie

Algemeen

Sterkere koffieplant door genetische manipulatie

Onderzoekers hebben het genoom van de Coffee canephora ontrafeld. Deze koffiesoort, die de Robusta-koffie voortbrengt, is een van de meest populaire koffieplanten en omvat  bijna een derde van de wereldwijde koffieproductie.

‘Met het bekend worden van de genetische sequentie wordt het mogelijk koffie genetisch te manipuleren, waardoor het beter bestand kan worden tegen ziektes en klimaatveranderingen: aldus een van de onderzoekers, Victor Albert van de Universiteit van Buffalo, ‘Ook is de weg vrij voor het verbeteren van de smaak en aroma’s van koffie’.

Een internationaal team met wetenschappers uit 11 verschillende landen uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië hebben meegewerkt aan het ontrafelen van het genoom. De resultaten zijn in Science gepubliceerd.

Koffieroestziekte

Koffieplanten kunnen gevoelig zijn voor de koffieroestziekte of Hemileia vastatrix, een ziekte die sinds 1976 veel voorkomt in Midden-Amerika  en, volgens de website van de International Coffee Organization de oogst in die landen voor meer dan de helft aantast. Volgens de website van CropLife International ‘gedijt deze schimmelziekte het beste onder vochtige en warme omstandigheden. En deze omstandigheden komen door klimaatveranderingen steeds vaker voor.’

Lees meer op Voeding Nu online
Kwart van de drankjes is koffie
Koffieliefhebbers hebben minder vaak last van oorsuizen

Reageer op dit artikel