nieuws

Veel kindervitamines te hoog gedoseerd

Algemeen

Veel kindervitamines te hoog gedoseerd

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) op etiketten van multivitamines voor kinderen zijn vaak gebaseerd op de hoeveelheden voor volwassen en daardoor voor kinderen te hoog. Kinderen kunnen zo te veel van de vitamines binnen krijgen.

Vooral van vitamine A en foliumzuur zijn de schadelijke gevolgen van een te hoge dosis bekend. Een en ander blijkt uit onderzoek naar vijftien verschillende kindervitamines door de Consumentenbond. De dosering van vitamine D, de vitamine die kinderen tot 4 jaar elke dag extra zouden moeten krijgen, is daarentegen vaak te laag. De aanbevolen suppletie in deze leeftijdscategorie is 10 microgram per dag. In diverse producten zit slecht 5 microgram per dag.

Referentiewaarde

Dat de fabrikanten de ADH voor volwassen op de verpakking zet is niet verwonderlijk, dit is namelijk verplicht. Bij jonge kinderen is de ADH  veel lager. De consumentenbond vraagt daarom aan het ministerie een referentiewaarde voor kinderen vast te stellen.

Multivitamine nodig

Volgens de consumentenbond is het bijna nooit nodig om kinderen multivitamines te geven: ‘Ook kinderen die maar weinig groente eten, krijgen van de meeste vitamines voldoende binnen’. Als ouders zich zorgen maken over het eetgedrag van hun kind, raadt de consumentenbond de ouders aan om advies te vragen aan een diëtist of huisarts.

Lees verder op Voeding Nu online
‘Meer aandacht gevraagd voor voeding en gezondheid van Europese beleidsmakers’
Consumentenbond; ‘Fabrikanten voegen onnodige vitamines toe’

Reageer op dit artikel