nieuws

‘Verslaving aan gezonde voeding mogelijk’

Algemeen

‘Verslaving aan gezonde voeding mogelijk’

Na het volgen van een speciaal ontworpen afvalprogramma, bleken de deelnemers aan een hersenscanonderzoek gezonde, laag-energetische voeding meer te waarderen, dan ongezond hoger-calorische voeding en was hun drang naar fastfood minder. De onderzoekers concluderen dat verslaving aan ongezond voedsel afgeleerd kan worden en de voorkeur voor gezond voedsel aangeleerd.

Het  onderzoek werd uitgevoerd door het Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (USDA HNRCA) aan de Tufts University en aan het Massachusetts General Hospital in de VS.

Afvalprogramma

Acht mannen en vrouwen met overgewicht volgden een afvalprogramma dat onder andere bestond uit een vezelrijk en laag-glycemisch dieet, gecombineerd met een gedragsveranderingstraining. Het programma richtte zich vooral op hoe de proefpersonen reageerden op verschillende soorten voedsel. Deze groep werd vergeleken met een controlegroep van vijf personen. De controlegroep volgende geen afvalprogramma of dieet. Aan het begin van het onderzoek en na zes maanden werd een MRI van de hersenen gemaakt van beide groepen.

Veranderende hersenactiviteit

Uit de MRI’s bleek dat de gebieden in de hersenen die geassocieerd worden met leren en verslaving veranderden bij de proefpersonen. Ten opzichte van de controlegroep bleken de hersenen van de personen in de groep die het afvalprogramma volgden na zes maanden minder te reageren op ongezonde producten en meer op gezonde.

Aangeboren voorkeuren

‘Achterliggende gedachte bij dit onderzoek is dat de mens niet geboren wordt met de voorkeur voor patat en de afkeer voor volkoren pasta. Deze voorkeuren zouden zijn aangeleerd en kunnen dus ook weer afgeleerd kunnen worden’, zegt Susan Roberts, senior en co-auteur van het onderzoek in een bericht van de TuftsNow.

Lees verder op Voeding Nu online
Vet- op suikertax heeft invloed op koopgedrag consument
Nieuwe tool om snacken in de hand te houden

Reageer op dit artikel