nieuws

Food Valley Expo: van vetarme bitterballen tot koken met stroom

Algemeen

Food Valley Expo:  van vetarme bitterballen tot koken met stroom

Pluckr dat met ultrasone trillingen groente of fruit van de tros afschud, ging er met de Food Valley Award 2014 vandoor. Maar er waren nog veel meer noviteiten te bewonderen tijdens de tiende Food Valley Expo in congrescentrum Papendal in Arnhem.

Een van de producten die aan bod kwamen tijdens het door Food Valley.nl  georganiseerde evenement was het mineraalzout Suprasel One Grain van AkzoNobel. Het zout bestaat voor de helft uit natriumchloride, de andere helft is kaliumchloride.

 

Kalium

Kalium heeft als nadeel dat het een wat bittere, metaalachtige smaak heeft. AkzoNobel heeft deze smaak gemaskeerd door een gistextract aan het zout toe te voegen. Voordeel van dit zout is dat het natriumgehalte omlaag gaat en het zout nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft als keukenzout. Het product wordt al toegepast in brood en andere voorbewerkte producten.

 

Friet met maar 3% vet

Met de HiFri worden snacks eerst in vet voorgebakken, maar het afbakken gebeurt met hete lucht op 200° C. De HiFri wordt gebruikt in restaurants en grootkeukens. Paul Swaen, Sales Manager New Business van HiFri voorspelt dat de HiFri nooit in de snackbar gebruikt zal worden omdat ‘de consument zal blijven kiezen voor de in vet afgebakken friet’.

 

Koken met stroom

Met de E-Cooking is het mogelijk in 30 seconden een vlees- of visgerecht te bereiden. Het apparaat ziet er uit als een broodrooster, maar in de sleuven gaat geen brood, maar bijvoorbeeld een kipfilet met tomatensaus.

 

Celstructuur

De machine stuurt stroom door het vlees en verwarmd tegelijkertijd het product.  De stroom vernietigt de celstructuur, waardoor het vlees mals wordt en alle smaken uit de cellen vrijkomen. Op deze manier verliest het vlees of vis geen vocht en is bij het bereiden nauwelijks zout of vet nodig om een smaakvol product te krijgen.

 

Dutch Food Innovations

Tijdens het congres ging de website www.dutchfoodinnovations.com online. Deze website biedt een overzicht van vernieuwende technologieën, producten en ingrediënten op het gebied van voeding, levensmiddelentechnologie en land- en tuinbouw. Op de website kan gezocht worden onder het thema ‘Health’ naar bijvoorbeeld innovaties op het gebied van zout-, suiker- of vetreductie.

Reageer op dit artikel