nieuws

Fytosterolen verlagen LDL- en triglyceridengehalte

Algemeen

Fytosterolen verlagen LDL- en triglyceridengehalte

Fytosterolen verlagen het LDL-C- en het triglyceriden (TG)-gehalte in het bloed. Daarmee is nog niet aangetoond dat de fytosterolen het risico op hart- en vaatziektes (HVZ) verlagen, concludeert Rouyana Ras in haar promotieonderzoek.

Het doel van haar proefschrift was om inzicht te verkrijgen in de rol die fytosterolen spelen in het beïnvloeden van bepaalde vetten in het bloed die een risico (kunnen) vormen op het krijgen van HVZ. Onder fytosterolen vallen de plantensterolen en plantenstanolen die aan margarines worden toegevoegd.

 

LDL-C

Een verhoogd cholesterol in de vorm van LDL-C is een risicofactor voor HVZ en in het bijzonder voor coronaire hartziekte als gevolg van aderverkalking. Een verhoogd TG-gehalte in het bloed is mogelijk ook een risicofactor voor HVZ.

 

Verlaging gehaltes

Ras bekeek alle geschikte onderzoeken naar fytosterolinname en het LDL-C- of TG-gehalte. Ze concludeerde dat bij een inname van 2-3 gram fytosterolen per dag het LDL-C-gehalte met 9 procent daalde en het TG-gehalte met 6 procent. Een hogere inname had weinig effect.

 

Risico HVZ

Het risico op HVZ werd onderzocht in een populatie van bijna 26.000 Nederlanders. Bij dit onderzoek werd gekeken naar de hoeveelheden fytosterolen die normale voeding bevat (rond 300 mg per dag) en het voorkomen van HVZ. In dit onderzoek werd geen beschermende werking gevonden van de fytosterolen op het krijgen van HVZ. Verder onderzoek is nodig om vast te stellen of een inname van 2 à 3 gram fytosterolen per dag het risico op HVZ vermindert.

 

Promotie

Ras promoveert op 16 oktober aan de Wageningen Universiteit op haar onderzoek ‘Phytosterols and blood lipid risk factors for cardiovascular disease’. Voor dit onderzoek ontving Ras een financiële vergoeding van Unilever.

 

Reageer op dit artikel