nieuws

‘Ketogeen dieet helpt tegen onbehandelbare epilepsie’

Algemeen

‘Ketogeen dieet helpt tegen onbehandelbare epilepsie’

‘Bij een ketogeen dieet of een variatie op het Atkins dieet daalt bij respectievelijk 32 en 29 procent van de patiënten het aantal epileptische aanvallen met meer dan 50 procent. Bij respectievelijk 5 en 9 procent van de patiënten daalt het aantal aanvallen zelfs met 90 procent.’

Dit concluderen onderzoekers van het Mid-Atlantic Epilepsy Center in Bethesda, Verenigde Staten na het bestuderen van verschillende onderzoeken naar de behandeling van epilepsie met een ketogeen dieet.

 

Vetinname

Bij het ketogeen dieet is de vetinname drie tot vier maal hoger dan de inname van koolhydraten en eiwitten samen. Bij de variatie op het Atkins dieet is de vetinname iets lager dan het ketogeen dieet. Hier is de hoeveelheid vet gelijk aan de som van de koolhydraten en eiwitten. Bij deze verhoudingen wordt gekeken naar de hoeveelheid in grammen.

 

Moeilijk vol te houden

Uit het onderzoek blijkt ook dat in tegenstelling tot bij kinderen het effect van het dieet op de hoeveelheid epileptische aanvallen bij volwassenen tijdelijk is. Als met het dieet wordt gestopt, komen ook de aanvallen weer terug. ‘Helaas is het dieet voor veel mensen moeilijk vol te houden omdat het dieet zo beperkt en ingewikkeld is’, zegt Paval Klein, een van de onderzoekers.

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Geen relatie tussen hart- en vaatziekten en verzadigd vetinname’
Proefdieronderzoek: ‘Vluchtige vetzuren tegen overgewicht en diabetes’

Reageer op dit artikel