nieuws

‘Meer onderzoek nodig naar energiedrankjes’

Algemeen

‘Meer onderzoek nodig naar energiedrankjes’

‘Er zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar de consumptie van energiedrankjes en de gevolgen daarvan, vooral bij jongeren.’ Dit schrijven twee medewerkers van de World Health Organization (WHO) op persoonlijke titel.

De medewerkers, João Joaquim Breda en Marge Reinap, hebben deze oproep gedaan in Frontiers in Public Health in Energy drink consumption in Europe: a review of the risks, adverse health effects, and policy options to respond.

 

Toename energiedrank

In het artikel constateren Breda en Reinap dat de consumptie van energiedrankjes wereldwijd enorm is toegenomen: ‘In de periode 2006-2012 is de verkoop in de VS met zestig procent gestegen. Vooral onder adolescenten is de consumptie hoog. De snelheid waarmee de energiedrankjes gedronken wordt, is hoger dan het drinken van hete drankjes met cafeïne. Hierdoor is de kans op een te hoge inname van cafeïne bij energiedrankjes groter dan bij koffie of thee.’

 

Alcohol

Ook wordt in het artikel gewaarschuwd voor de combinatie van de energiedrankjes en alcohol: ‘Door het energiedrankje voelt de gebruiker pas later de gevolgen van het alcoholgebruik, waardoor makkelijk meer alcohol wordt genuttigd dan zonder de combinatie met een energiedrankje.’

 

Gevolgen

‘Bij het drinken van grote hoeveelheden energiedrankjes kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden zoals misselijkheid, braken, hartkloppingen, hoge bloeddruk en in zeldzame gevallen, als de energiedrankjes gecombineerd worden met drugs of alcohol, zelfs de dood’ schrijven Breda en Reinap.

 

Maximale concentratie

Het onderzoek naar de energiedrankjes zou, volgens de WHO-medewerkers, zich daarom moeten toespitsen op de maximale concentratie cafeïne waarbij geen negatieve gevolgen meetbaar zijn. ‘Vooral de meeste kwetsbare groepen: kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen zouden beschermd moeten worden tegen een te hoge inname.’

 

Lees verder op Voeding Nu online
‘Kans op alcohol- en drugsgebruik groter door energiedrankgebruik’
FWS: ‘Bevindingen over cafeïne in energiedrank onjuist’

Reageer op dit artikel